Νέες μέθοδοι για την θεραπεία της βλεφαρόπτωσης

βλεφαρόπτωση

Μια ειδική κατηγορία οφθαλμικών σταγόνων που ονομάζεται Upneeq είναι το πρώτο φάρμακο που έχει εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών για τη θεραπεία της βλεφαρόπτωσης. Η βλεφαρόπτωση είναι μια πάθηση κατά την οποία το άνω βλέφαρο τείνει να εμφανίζει ελαφριά ροπή προς τα κάτω. Υπολογίζεται ότι το 11,5% των ενηλίκων παρουσιάζουν βλεφαρόπτωση. Τα περισσότερα άτομα δε γνωρίζουν ότι πρόκειται για διαταραχή ή ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Η νόσος εμφανίζεται όταν οι μύες που κρατούν το μάτι ανοιχτό εξασθενούν με αποτέλεσμα να την παρέκκλιση προς το κάτω. Η πάθηση μπορεί να είναι είτε συγγενής (κατά τη γέννηση) είτε επίκτητη (να εμφανιστεί στην ενήλικη ζωή). Αν είναι επίκτητη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως το γήρας, η λοίμωξη, ο τραυματισμός, η μακροχρόνια χρήση φακών επαφής κ.α. Μπορεί να επηρεάσει το ένα ή και τα δύο μάτια. Καθώς το βλέφαρο μειώνεται, το άνοιγμα των ματιών συστέλλεται κι η όραση μπορεί να μειωθεί. Προκαλεί αισθητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα όρασης καθώς μπορεί να καλύπτει μέρος του οπτικού πεδίου του πάσχοντος οφθαλμού.

«Αυτή είναι μια συναρπαστική εξέλιξη για τα άτομα που πάσχουν από επίκτητη βλεφαρόπτωση, καθώς μέχρι πρότινος είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές. Η πιο συνήθης μορφή θεραπείας ήταν η χειρουργική επέμβαση. Όμως δεν εμφανίζουν όλοι τον ίδιο βαθμό ασθένειας κι, επομένως, δεν εμφανίζουν όλοι την ίδια ανάγκη επέμβασης. Απ’ την άλλη, η χρήση οφθαλμικών φαρμάκων είναι ασφαλής μόνο για βραχυπρόθεσμη θεραπεία», δήλωσε ο Kendra DeAngelis, οφθαλμικός πλαστικός χειρουργός κι εκπρόσωπος της Ακαδημίας των ΗΠΑ. «Τώρα, μπορούμε να έχουμε μια μη επεμβατική, πιθανώς μακροχρόνια επιλογή θεραπείας για να προσφέρουμε στους ασθενείς μας.»

Θεραπεία βλεφαρίτιδας χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η θεραπεία με σταγόνες αποτελεί μια εναλλακτική λύση της χειρουργική επέμβαση και των φαρμάκων. Το Upneeq λειτουργεί σε έναν ειδικό μυ που βοηθάει στην ανύψωση του βλεφάρου. Προκαλεί σύσπαση, επιτρέποντας στο βλέφαρο να ανοίξει 1-2 χιλιοστά πλάτος συγκριτικά με πριν.

Το Upneeq, το οποίο περιέχει το ίδιο δραστικό συστατικό (οξυμεταζολίνη) με το ρινικό σπρέι Afrin, πρέπει να εφαρμόζεται μία φορά την ημέρα για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Αλλά σε αντίθεση με το Afrin, το οποίο δεν είναι ασφαλές για μακροχρόνια χρήση, το Upneeq μπορεί να χρησιμοποιηθεί επ’ αόριστον.

Σύμφωνα με την Osmotica Pharmaceuticals, την εταιρεία που αναπτύσσει το Upneeq, το φάρμακο εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 90 και 120 $ για μια περίοδο 30 ημερών.

Η θεραπεία με οφθαλμικές σταγόνες μπορεί να είναι σημαντικά ωφέλιμοι σε ορισμένους ασθενείς

Το Upneeq μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ήπιας και μέτριας βλεφαρόπτωσης σε ενήλικες που έχουν επίκτητη βλεφαρόπτωση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει κι άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα πτώσης του βλεφάρου ως αποτέλεσμα χειρουργικής αισθητικής επέμβασης.

Ωστόσο, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που παρουσιάζουν υποκείμενους τραυματισμούς στα μάτια ή νευρολογικές δυσλειτουργίες. Το φάρμακο δεν αποτελεί θεραπεία για συγγενή βλεφαρόπτωση και δεν έχει μελετηθεί ακόμα η χρήση τους από τον ανήλικο πληθυσμό.

Ορισμένοι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καρδιαγγειακή νόσο ή υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους προτού λάβουν το συγκεκριμένο φάρμακο. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού θα πρέπει, επίσης, να απευθυνθούν σε γιατρό πριν τη χρήση του φαρμάκου.

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ξηροφθαλμία, ερεθισμός ή ερυθρότητα στα μάτια, θολή όραση και κεφαλαλγία, εμφανίστηκαν σε πολύ λίγους (περίπου 1% έως 5%) των ασθενών που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές για το Upneeq.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org