Σε τι βοηθάει η τοπογραφική σάρωση του κερατοειδούς χιτώνα;

τοπογραφική σάρωση

Η τοπογραφική σάρωση του κερατοειδούς είναι μια ειδική τεχνική φωτογραφίας που χαρτογραφεί την επιφάνεια του διαφανούς, μπροστινού τμήματος του ματιού, γνωστού ως κερατοειδούς. Λειτουργεί σαν ένας τρισδιάστατος χάρτης, που βοηθά στον εντοπισμό των χαρακτηριστικών της σύνθεσης του κερατοειδούς. Για παράδειγμα, με μια τοπογραφική σάρωση, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να εντοπίσει πιθανές στρεβλώσεις στην καμπυλότητα του κερατοειδούς. Βοηθά επίσης τους γιατρούς να παρακολουθούν της εξελισσόμενες ασθένειες των οφθαλμών αλλά και να σχεδιάζουν ενδεχόμενη χειρουργική επέμβαση.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται η τοπογραφία του κερατοειδούς;

  • Ουλές: τραυματισμοί ή λοιμώξεις στους οφθαλμούς μπορεί να σημαίνουν καταρράκτη. Ο καταρράκτης αλλάζει το σχήμα του κερατοειδούς. Η σάρωση τοπογραφίας μετρά την παραμόρφωση και την επίδρασή της στην όραση.
  • Όγκοι: πιθανοί όγκοι στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να εντοπιστούν με την τοπογραφική σάρωση.
  • Αστιγματισμός και κερατόκωνος: η τοπογραφία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό αστιγματισμού και πρώιμων περιπτώσεων κερατόκωνου, καθώς και στην παρακολούθηση της εξέλιξής τους.
  • Τοποθέτηση φακών επαφής: οι σαρώσεις τοπογραφίας βοηθούν στην εύρεση του τύπου φακού επαφής που χρειάζεται να φορεθεί για την αποκατάσταση και τη βελτίωση της όρασης.

Πώς βοηθά η τοπογραφία του κερατοειδούς στη χειρουργική επέμβαση;

  • Διαθλαστική χειρουργική επέμβαση: κατά τη διάρκεια της διαθλαστικής χειρουργικής, όπως η LASIK, το σχήμα του κερατοειδούς αλλάζει για να διορθώσει τα διαθλαστικά σφάλματα (μυωπία). Η τοπογραφική σάρωση βοηθά τον χειρουργό να καταλάβει πώς να αναμορφώσει με ακρίβεια τον κερατοειδή χιτώνα.
  • Καταρράκτης: όταν ο καταρράκτης αλλοιώνει τον φυσικό φακό του ματιού θολώνοντας τον, αντικαθίσταται με έναν ενδοφθάλμιο φακό (IOL). Η τοπογραφία του κερατοειδούς βοηθά τους χειρουργούς να επιλέξουν τον σωστό ενδοφθάλμιο φακό για ορισμένες περιπτώσεις.
  • Μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς: μετά από τη μεταμόσχευση κερατοειδούς, ένας χειρουργός μπορεί να χρησιμοποιήσει τοπογραφικό σκανάρισμα για να βοηθήσει έναν ασθενή στη διαδικασία της ανάρρωσης και της επούλωσης των πληγών. Οι εικόνες βοηθούν στην εκτίμηση των ραμμάτων που πρέπει ύστερα να αφαιρεθούν.

Τι να περιμένετε κατά τη τοπογραφική σάρωση;

  • Θα σας ζητηθεί να καθίσετε μπροστά από ένα μηχάνημα στο οποίο εμπεριέχονται κηλίδες που φωτίζονται. Το κεφάλι σας θα τοποθετηθεί σε ειδική συσκευή που στηρίζει το μέτωπο και το πηγούνι, ώστε να τραβηχτούν καθαρές, δίχως κινήσεις φωτογραφίες.
  • Θα σας ζητηθεί να κοιτάξετε έναν σταθερό στόχο στο εσωτερικό του μηχανήματος κατά τη λήψη των φωτογραφιών.
  • Η σάρωση διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί μερικές φορές.
  • Η διαδικασία είναι ανώδυνη, καθώς τίποτα δεν έρχεται σε επαφή με τα μάτια κατά τη διάρκεια της σάρωσης.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org