Αστροναύτες της NASA εξετάζονται για αλλαγές στην όρασή τους

αστροναύτες


Οι διαστημικές πτήσεις που διαρκούν έξι μήνες ή περισσότερο μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα μάτια και την όραση στους αστροναύτες, σύμφωνα με μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA. Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικό αντίκτυπο στα σχέδια για επανδρωμένη πτήση προς τον Άρη. Τα μάτια κι η όραση των αστροναυτών αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα της ερευνητικής ομάδας της Διαστημικής Ιατρικής της NASA, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής Terry Taddeo.

Τα προβλήματα όρασης που οφείλονται στις διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας

Η μελέτη εξέτασε επτά αστροναύτες και διαπίστωσε ανωμαλίες στη δομή των ματιών και της όρασης. Η πιο κοινή αλλαγή που παρατηρήθηκε, ήταν η λείανση του πίσω μέρους του βολβού του ματιού. Βρέθηκαν επίσης αλλαγές στον αμφιβληστροειδή (την ευαίσθητη στο φως περιοχή) και στο οπτικό νεύρο. Σε μερικούς αστροναύτες, οι αλλαγές αυτές παρέμειναν για πολύ καιρό και μετά την επιστροφή τους στη Γη.

Σε μια ξεχωριστή έρευνα της NASA, που περιλάμβανε 300 άνδρες και γυναίκες, περίπου το 23% των αστροναυτών σύντομων πτήσεων και το 49% των αστροναυτών μεγάλων πτήσεων δήλωσαν ότι είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα όρασης. Οι ενοχλήσεις αφορούσαν τόσο την κοντινή (πρεσβυωπία) όσο και τη μακρινή όραση (μυωπία) κατά τη διάρκεια των αποστολών τους. Και πάλι, σε μερικούς τα προβλήματα όρασης συνεχίστηκαν και για πολλά χρόνια αργότερα.

Η NASA ανησυχεί ότι σε ένα τριετές ταξίδι στον Άρη, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν σοβαρές βλάβες στην όραση. Κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με τους αστροναύτες του διαστημικού σταθμού για να μετρήσουν την ενδοφθάλμια πίεση τους και να λάβουν εικόνες υπερήχων των ματιών τους. Οι αστροναύτες πραγματοποιούν αυτές τις δύο εξετάσεις πριν και μετά από όλες τις αποστολές τους. Ελέγχονται, επίσης, με τομογραφία οπτικής συνοχής (η οποία μεγεθύνει τις όψεις διατομής των τμημάτων του ματιού), απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού και φωτογραφία fundus (η οποία καταγράφει εικόνες του αμφιβληστροειδούς στο πίσω μέρος του ματιού).

Μια θεωρία είναι ότι οι αλλοιώσεις που βρέθηκαν στους επτά αστροναύτες προκλήθηκαν από μετατοπίσεις υγρών προς το κεφάλι. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να προέκυψαν από την παραμονή σε συνθήκες μικροβαρύτητας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές της NASA δε μπορούν να ορίσουν ακριβώς τι προκαλεί τα προβλήματα στην όραση.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org