Ταμπλέτες πλυντηρίων: επικίνδυνες για τα παιδικά μάτια

ταμπλέτες πλυντηρίων


Μεταξύ του 2012 και του 2015, περισσότεροι από 1.200 παιδιά, ηλικίας 3 και 4 ετών, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν χημικά εγκαύματα στα μάτια από ταμπλέτες απορρυπαντικών πλυντηρίων. Το 2012 είχαν αναφερθεί μόλις 12 χημικοί τραυματισμοί. Το 2015 σημειώθηκαν περίπου 480 τραυματισμοί στον ανήλικο πληθυσμό. Αυτή είναι μια αύξηση 30 φορές μεγαλύτερη σε αυτού του είδους τους τραυματισμούς που αφορούν νεογνά και μικρά παιδιά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology τον Μάρτιο αναφέρει λεπτομερώς τα στατιστικά στοιχεία της έρευνας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και η Αμερικανική Ιατρική Ένωση ζητούν από την Επιτροπή Ασφάλειας Προϊόντων Καταναλωτών και την Αμερικανική Ένωση Κέντρων Ελέγχου Δηλητηριάσεων να ελεγχθούν τα τρέχοντα πρότυπα για τις ταμπλέτες πλυντηρίων. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι αναγραφόμενες επισημάνσεις.

Τα παιδιά μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τις ταμπλέτες πλυντηρίων για παιχνίδια ή καραμέλες

Λόγω του ότι οι ταμπλέτες πλυντηρίων είναι συχνά έντονα χρωματισμένες, τα παιδιά μπορεί να θεωρήσουν ότι πρόκειται για παιχνίδια ή καραμέλες. Ωστόσο, το απορρυπαντικό περιέχει διάφορες ισχυρές χημικές ουσίες και μπορεί να τραυματίσει σοβαρά τα μάτια των παιδιών. Το κάψιμο του κερατοειδή χιτώνα, των βλεφάρων και του δέρματος γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα συχνοί τραυματισμοί. Τα χημικά τραύματα μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη όραση, ακόμη και σε πλήρη τύφλωση. Εάν τα παιδιά καταπιούν ταμπλέτες πλυντηρίων, η δηλητηρίαση μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Εάν χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους απορρυπαντικά, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αποθηκεύστε τα με ασφάλεια και φυλάξτε τα μακριά από τα παιδιά.

Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί κατανάλωσε το χημικό, καλέστε αμέσως τις πρώτες βοήθειες. Η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί πολύ γρήγορα, αν οι γονείς δεν ενεργήσουν άμεσα. Θα πρέπει να καλέσετε άμεσα ένα ασθενοφόρο. Ακόμα κι αν δεν είστε για το τι ακριβώς συνέβη, δε θα πρέπει να διστάσετε να καλέσετε ένα ασθενοφόρο. Έτσι το παιδί θα μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για να ελεγχθεί έγκαιρα αν όλα είναι καλά.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org