Ρετινοβλάστωμα

ρετινοβλάστωμα

Το ρετινοβλάστωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου των ματιών που ξεκινά από τον αμφιβληστροειδή, το στρώμα ιστού που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί στο ένα ή και στα δύο μάτια και επηρεάζει βρέφη και μικρά παιδιά.

Με περίπου 200-300 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται ετησίως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου των ματιών στα παιδιά. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το ρετινοβλάστωμα μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του ματιού και του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου.

Αιτίες αμφιβληστροειδούς βλαστώματος

Το ρετινοβλάστωμα εμφανίζεται όταν τα νευρικά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή μεταλλάσσονται γενετικά, πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται. Όταν σχηματίζεται ένας τεράστιος αριθμός από αυτά τα κύτταρα, αναπτύσσεται ένας καρκινικός όγκος στο μάτι. Μόλις εντοπιστεί, είναι σημαντικό το ρετινοβλάστωμα να αντιμετωπιστεί αμέσως. Ειδικότερα, μπορεί να εξαπλωθεί στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και άλλα μέρη του σώματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι κληρονομική ή να εμφανιστεί σποραδικά. Αν και δεν είναι σαφές τι προκαλεί το ρετινοβλάστωμα σε διάσπαρτες περιπτώσεις, γενετικές μεταλλάξεις μπορούν να μεταδοθούν από οποιονδήποτε γονέα σε περιπτώσεις παιδιών με κληρονομικό αμφιβληστροειδοβλάστωμα.

Συμπτώματα αμφιβληστροειδοβλαστώματος

Τα συμπτώματα του αμφιβληστροειδούς βλαστώματος μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς η πάθηση εμφανίζεται σε μικρά παιδιά, τα οποία δεν είναι πάντα σε θέση να εκφράσουν προφορικά αυτό που βιώνουν.

Ορισμένα συμπτώματα του αμφιβληστροειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Λευκότητα στο κέντρο του ματιού (κόρη) που είναι ιδιαίτερα ορατή όταν το αμυδρό φως πέφτει στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ερυθρότητα

Πρήξιμο

Τα μάτια κοιτάζουν σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις (Στραβισμός)

Η λευκότητα στο κέντρο του ματιού είναι ένα από τα βασικά σημάδια του ρετινοβλαστώματος και θα πρέπει να αναφέρεται αμέσως σε οφθαλμίατρο. Συγκεκριμένα, εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη εάν τα συμπτώματα εμφανίζονται σε ένα ή και στα δύο μάτια.

Πότε να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο

Ορισμένα συμπτώματα του αμφιβληστροειδούς βλαστώματος είναι ευρεία και δύσκολο να διαφοροποιηθούν από άλλες πιθανές οφθαλμικές παθήσεις στο παιδί σας.

Ωστόσο, εάν το παιδί σας εμφανίσει λευκότητα στον κεντρικό κύκλο του ματιού του, επισκεφθείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο. Συχνά γίνεται αισθητή σε χαμηλά φώτα ή σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάμερα φλας. Αυτό το σημάδι είναι ο πιο εμφανής δείκτης του αμφιβληστροειδοβλαστώματος.

Τα παιδιά που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ρετινοβλάστωμα λόγω οικογενειακού ιστορικού θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις σε νεαρή ηλικία. Αυτό θα επιτρέψει στον οφθαλμίατρο να τα παρακολουθεί στενά για πολύ πρώιμα σημάδια της πάθησης. Οι κληρονομικές όσο και οι σποραδικές περιπτώσεις αμφιβληστροειδούς βλαστώματος εμφανίζονται συνήθως πριν από την ηλικία των 6 ετών. Η κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί νωρίτερα στα παιδιά εάν είναι κληρονομική.

Διάγνωση αμφιβληστροειδούς βλαστώματος

Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση του ρετινοβλαστώματος είναι μια προκαταρκτική οφθαλμολογική εξέταση, στην οποία ένας οφθαλμίατρος θα αξιολογήσει τα συμπτώματα του παιδιού σας. Η πλήρης διάγνωση, ωστόσο, συχνά περιλαμβάνει πολλά βήματα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Θα πραγματοποιηθεί μια αρχική οφθαλμολογική εξέταση για να προσδιοριστεί τι προκαλεί συμπτώματα αμφιβληστροειδοβλαστώματος.

Οι σαρώσεις και οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα, η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή η αξονική τομογραφία (CT) βοηθούν στον εντοπισμό εάν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη της πάθησης.

Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις και αξιολόγηση από γιατρό όπως ογκολόγος, ο οποίος θεραπεύει ειδικά τον καρκίνο.

Θεραπευτική αγωγή

Εάν το ρετινοβλάστωμα εντοπιστεί έγκαιρα, συνήθως αντιμετωπίζεται με μεθόδους όπως ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική επέμβαση. Οι τύποι θεραπείας μπορεί να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του όγκου και την πρόοδό του.

Κρυοθεραπεία και θερμοθεραπεία

Θεραπείες με κρύο (κρυοθεραπεία) και θερμικές θεραπείες (θερμοθεραπεία) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ορισμένες περιπτώσεις για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του αμφιβληστροειδοβλαστώματος. Στην κρυοθεραπεία, υγρό άζωτο ή άλλη εξαιρετικά ψυχρή ουσία χρησιμοποιείται για την κατάψυξη των καρκινικών κυττάρων. Η διαδικασία της θερμοθεραπείας είναι παρόμοια, μόνο η υπερβολική θερμότητα χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Ακτινοβολία

Κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας, δέσμες υψηλής ενέργειας όπως πρωτόνια ή ακτίνες Χ χρησιμοποιούνται για τη στόχευση των καρκινικών κυττάρων. Για τη θεραπεία του ρετινοβλαστώματος, το παιδί σας μπορεί να λάβει ένα από τα ακόλουθα:

Εσωτερική ακτινοβολία, η οποία λαμβάνει χώρα μέσα ή γύρω από τον όγκο.

Εξωτερική ακτινοβολία, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο μηχάνημα που εκπέμπει δέσμες που στοχεύουν στην περιοχή του όγκου.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει την αποστολή χημικών ουσιών μέσω του σώματος για τη συρρίκνωση ενός όγκου και διανέμεται είτε μέσω ενός χαπιού είτε μέσω ενός αιμοφόρου αγγείου.

Στη θεραπεία του αμφιβληστροειδούς βλαστώματος χρησιμοποιείται η χημειοθεραπεία για τη συρρίκνωση του μεγέθους του όγκου. Με αποτέλεσμα, επέτρεπε σε άλλη μορφή θεραπείας να σκοτώσει τα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα.

Θεραπεία με λέιζερ

Ένας γιατρός μπορεί να εκτελέσει θεραπεία με λέιζερ για τη θεραπεία του ρετινοβλαστώματος στοχεύοντας ένα λέιζερ στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον όγκο. Αυτά τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται από το λέιζερ, αποκόπτοντας την πηγή του όγκου για την ανάπτυξη θρεπτικών συστατικών.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, το ρετινοβλάστωμα μπορεί να επιδεινωθεί και/ή να οδηγήσει στην εξάπλωση του καρκίνου σε άλλα μέρη του σώματος. Σε αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν ένας όγκος έχει αναπτυχθεί πολύ για ακτινοβολία, χημειοθεραπεία ή άλλες θεραπείες, μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά ο βολβός του ματιού. Συγκεκριμένα, η διαδικασία ονομάζεται εκπυρήνωση και αποσκοπεί στην αποτροπή της εξάπλωση του όγκου στον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη.

Μόλις αφαιρεθεί ο βολβός του ματιού, θα αντικατασταθεί με ένα τεχνητό εμφύτευμα στην κόγχη του ματιού και θα προσαρτηθεί στους μύες των ματιών. Ακολούθως, οι μύες θα ελέγχουν το εμφύτευμα όπως έκαναν με το μάτι, αλλά δεν θα δουλεύει όπως το μάτι.

Το τελευταίο βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι η αντικατάσταση του εμφυτεύματος με ένα προσαρμοσμένο τεχνητό μάτι. Ένα τεχνητό μάτι δεν έχει την ικανότητα να βλέπει αλλά μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με το υγιές μάτι.

Πρόληψη του ρετινοβλαστώματος

Οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Επιτρέπουν στον γιατρό σας να αξιολογήσει τυχόν προβλήματα, είτε μικρά είτε σοβαρά, το συντομότερο δυνατό.

Τα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση στην ηλικία των έξι μηνών για να βεβαιωθούν ότι τα μάτια και η όραση αναπτύσσονται σωστά.

Εάν το παιδί σας κινδυνεύει να αναπτύξει ρετινοβλάστωμα λόγω οικογενειακού ιστορικού της πάθησης, ενημερώστε το γιατρό σας. Το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη παρακολούθηση για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη αμφιβληστροειδοβλαστώματος αντιμετωπίζεται σωστά με το πρώτο σημάδι.

Πηγή : allaboutvision.com