Καταρράκτης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδας: πώς σχετίζονται μεταξύ τους;

εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD) είναι μια παθολογική κατάσταση που μειώνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να βλέπει καθαρά σ’ ολόκληρο το οπτικό πεδίο. Όταν συνδυάζετε η απώλεια της κεντρικής όρασης που προκαλείται από την AMD με τη θόλωση της όρασης που προκαλείται από τον καταρράκτη, έχετε έναν κακό συνδυασμό που ως αποτέλεσμα έχει σημαντική μείωση της οπτικής ικανότητας. Είναι δυνατόν να πραγματοποιήσετε χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καταρράκτη. Σκοπός, είναι να αποκαταστήσετε ένα μέρος της καθαρής όρασης, εάν πάσχετε ταυτόχρονα από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας; Η απάντηση σ’ αυτήν την ερώτηση είναι πιθανώς ναι. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να εξετάσει πρώτα ο οφθαλμίατρος σας.

Ποια πάθηση επηρεάζει περισσότερο την όραση: Ο καταρράκτης ή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Πριν ο οφθαλμίατρος σάς συστήσει τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, θα πρέπει να διεξάγει ένα απαραίτητο check up. Θα ελέγξει για το εάν το μεγαλύτερο μέρος της χαμένης σας όρασης προκαλείται από τον καταρράκτη ή από την AMD. Μερικοί άνθρωποι που έχουν πολλαπλές βλάβες στον αμφιβληστροειδή τους εξαιτίας της AMD, δε θα δουν μεγάλη, έως και καμία, βελτίωση της όρασης από τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τον αμφιβληστροειδή και θα τραβήξει φωτογραφίες για να εκτιμήσει την κατάστασή του. Θα ελέγξει, επίσης, για να διαπιστώσει το πόσο θολός είναι ο φακός, ώστε να δει πόση χαμένη όραση έχει προκληθεί απ’ τον καταρράκτη.

Προτού σας συστήσει τη χειρουργική επέμβαση, ο οφθαλμίατρος σας θα ελέγξει την όρασή σας. Με σκοπό να διαπιστώσει εάν μια απλή αλλαγή στη συνταγή σας θα μπορούσε να βελτιώσει την όρασή σας. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επέμβαση καταρράκτη που συνοδεύεται από την AMD ενδέχεται να μην αποκαταστήσει πλήρως την κοντινής σας όρασης. Η αφαίρεση του καταρράκτη θα κάνει εφικτή την είσοδο περισσότερου φωτός στο μάτι. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην είναι αρκετό ώστε να βελτιώσει πλήρως την κεντρική όρασή σας. Δυστυχώς, για ευκρινή όραση χρειαζόμαστε έναν καθαρό φακό και έναν υγιή αμφιβληστροειδή.

Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη επιδεινώνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Επειδή η επέμβαση καταρράκτη προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του οφθαλμού, υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την AMD. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον κίνδυνο για άτομα με ξηρή ή υγρή AMD. Ενώ τα αποτελέσματα προηγούμενων μελετών ήταν ασυνεπή, αυτή η μελέτη παρέχει μεγαλύτερη σαφήνεια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αξιολογήθηκαν για έως και 10 χρόνια. Συνολικά, οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη δεν εμφάνισαν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης της AMD σε σύγκριση με αυτούς που δεν το έκαναν.

Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η επέμβαση καταρράκτη θα αυξήσει τις πιθανότητες να αναπτύξετε ξηρή ή υγρή AMD, εάν δεν την έχετε ήδη.

Ευτυχώς, για όσους παλεύουν με τη διπλή απώλεια όρασης τόσο από την AMD όσο και από τον καταρράκτη υπάρχει λύση. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μπορεί να βελτιώσει την όραση για τους υποψήφιους. Εσείς και ο οφθαλμίατρος σας μπορείτε να συζητήσετε τις επιλογές σας για την επίτευξη καλύτερης όρασης.

Πηγή: American Academy of Ophthalmology/ aao.org