Οφθαλμοπάθεια Graves

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα όργανο που εντοπίζεται ακριβώς μπροστά και στην κάθε πλευρά της τραχείας. Ο αδένας αυτός απελευθερώνει ορμόνες μέσα στο αίμα, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Ο θυρεοειδής αδένας επηρεάζεται από μία νόσο, τη νόσο Graves (Γκρέιβς), με αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί. Η κατάσταση αυτή γίνεται σπανίως απειλητική για την ζωή και μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα, σε οποιαδήποτε ηλικία. Προσβάλλει όμως, συνήθως τις γυναίκες ηλικίας 20-60 ετών.

Όταν η νόσος Graves προσβάλλει τα μάτια, καλείται Οφθαλμοπάθεια Graves. Τα συμπτώματα της νόσου ποικίλλουν και έτσι τα μάτια μπορεί να κοκκινίσουν ή να πρηστούν ακόμη και ο χώρος μεταξύ των βλεφάρων μπορεί να διευρυνθεί.  Ακόμα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της ροής των δακρύων, καθώς και ενόχληση στο κάθε μάτι χωριστά ή και στα δύο. Επίσης, οι ασθενείς της νόσου, μπορεί να παραπονεθούν για ευαισθησία στο έντονο φως, για θολερή ή διπλή όραση (διπλωπία), φλεγμονή, ή μειωμένη κινητικότητα των οφθαλμών.

Κατά την Οφθαλμοπάθεια Graves, οι ιστοί πίσω από την περιοχή του ματιού απορροφούν και συγκρατούν υγρό, με αποτέλεσμα να αποκτούν οιδήματα. Στην κατάσταση αυτή, η μπροστινή επιφάνεια του ματιού μπορεί να αποξηρανθεί. Η συνιστώμενη θεραπεία της Οφθαλμοπάθειας Graves ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα του κάθε ατόμου.

Μια από τις προτεινόμενες θεραπείες ενδέχεται να είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αποσυμπιέζεται χειρουργικά το μάτι, με αποτέλεσμα να μπορεί να μετακινηθεί πίσω στην προστασία του κόγχου και να βελτιωθεί η όραση. Μια δεύτερη προτεινόμενη θεραπεία είναι πιθανόν η συνταγογράφηση πρισμάτων για τα γυαλιά σας, με σκοπό τη διόρθωση της διπλωπίας. Τα πρίσματα μπορεί να είναι προσωρινά ή μονίμως στερεωμένα στα κρύσταλλα.

Η Οφθαλμοπάθεια Graves κάνει τα βλέφαρα να ανοίγουν περισσότερο, με αποτέλεσμα η μπροστινή επιφάνεια του βολβού να αποκαλύπτεται πέρα από τα βλέφαρα και να προκαλεί ενόχληση και δακρύρροια. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται χειρουργική επέμβαση επανατοποθέτησης των βλεφάρων με σκοπό να περιοριστεί ο ερεθισμός. Άλλες συνιστώμενες θεραπείες μπορεί να είναι, τα ψυχρά επιθέματα, τα γυαλιά ηλίου, ειδικές σταγόνες ή ανύψωση του κεφαλιού κατά τον βραδινό ύπνο.

Γενικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι οφθαλμολογικές επιπλοκές της νόσου Graves μπορούν να αντιμετωπισθούν σε ικανοποιητικό βαθμό. Ο οφθαλμίατρος είναι ο αρμόδιος για τις θεραπευτικές λύσεις που αντιστοιχούν στο πρόβλημά σας.