Οφθαλμική υπερτονία: αιτίες, συμπτώματα, θεραπεία

οφθαλμική υπερτονία

Η οφθαλμική υπερτονία συμβαίνει όταν η πίεση μέσα στο μάτι (ενδοφθάλμια πίεση) είναι υψηλότερη από την κανονική.

Με την οφθαλμική υπερτονία, το μπροστινό τμήμα του ματιού δεν αποστραγγίζει σωστά το υγρό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την αύξηση της πίεσης στο εσωτερικό των ματιών. Υψηλότερη από την κανονική πίεση των ματιών μπορεί να οδηγήσει σε γλαύκωμα. Το γλαύκωμα αποτελεί μια ασθένεια όπου η πίεση των ματιών βλάπτει το οπτικό νεύρο, προκαλώντας απώλεια όρασης.

Η οφθαλμική υπερτονία δεν είναι η ίδια με το γλαύκωμα. Με την οφθαλμική υπερτονία, το οπτικό νεύρο φαίνεται φυσιολογικό και δεν υπάρχουν σημάδια απώλειας οράσεως. Ωστόσο, τα άτομα με οφθαλμική υπερτονία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για γλαύκωμα. Κάποιοι από τους ασθενείς που πάσχουν από υπερτονία θα αναπτύξουν γλαύκωμα. Κάποιοι πάλι, όχι. Εάν ένας ασθενής αναπτύξη γλαύκωμα, τότε η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση θα έχει προκαλέσει βλάβη στο οπτικό νεύρο.

Συμπτώματα

Η οφθαλμική υπερτονία, συνήθως, δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Επειδή μπορεί να πάσχετε από υψηλή πίεση των ματιών και να μην το γνωρίζετε, είναι σημαντικό να πραγματοποιείτε τακτικές εξετάσεις με τον οφθαλμίατρό σας για να ελέγξετε τυχόν παθήσεις.

Αιτίες οφθαλμικής υπερτονίας

Ένα διαυγές υγρό ρέει μέσα στο μπροστινό μέρος του ματιού, το οποίο παράγει συνεχώς αυτό το υδατώδες υγρό. Αυτό διατηρεί μια σταθερή υγιή πίεση στα μάτια. Η υπερτονία είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς παροχέτευσης του υγρού. Η υψηλή πίεση μπορεί να συμβάλλει σε βλάβη του οπτικού νεύρου, ενώ οδηγεί και σε γλαύκωμα, που με τη σειρά του προκαλεί τύφλωση.

Ποιοι διατρέχουν κίνδυνο οφθαλμικής υπερτονίας

Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει οφθαλμική υπερτονία, αλλά μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο:

  • Άτομα με οικογενειακό ιστορικό οφθαλμικής υπέρτασης ή γλαυκώματος.
  • Άτομα που έχουν διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Άτομα άνω των 40 ετών.
  • Άτομα που είναι ιδιαίτερα μυωπικά.
  • Άτομα που λαμβάνουν μακροχρόνια στεροειδή φάρμακα.
  • Άτομα που είχαν τραυματιστεί ή είχαν πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση στα μάτια.
Θεραπεία

Η θεραπεία της οφθαλμικής υπερτονίας περιλαμβάνει τη λήψη σταγόνων, ακριβώς όπως και στις περιπτώσεις του γλαυκώματος. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τον οφθαλμίατρό τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανή επιδείνωση της ασθένειας.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org