Ποια η σχέση μεταξύ της ραγοειδίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας;

σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ραγοειδίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη παρείχε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πόσο συχνό είναι για τους ανθρώπους να έχουν και τις δύο παθήσεις ταυτοχρόνως και με ποιο προϋπήρχε μεταξύ των δύο παθήσεων.

Η ραγοειδίτιδα διαγιγνώσκεται σε περίπου 38.000 Αμερικανούς το χρόνο. Ο όρος ραγοειδίτιδα περιγράφει μια φλεγμονή του ραγοειδή χιτώνα, προκαλώντας πρήξιμο και ερεθισμό του μεσαίου στρώματος του ματιού. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία επηρεάζει περίπου 400.000 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και, κυρίως, νέα άτομα ηλικίας 20-40 ετών. Πρόκειται για μία χρόνια νόσο, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Προκαλεί μόνιμη επιδείνωση των νεύρων και συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Εκτιμάται ότι έως 1 στους 10 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν επίσης ραγοειδίτιδα.

Τη σχέση μεταξύ σκλήρυνσης κατά πλάκας και ραγοειδίτιδας αναδεικνύουν νέες μελέτες

Για να κατανοήσουν καλύτερα τη σχέση μεταξύ των δύο ασθενειών, ερευνητές από το Ινστιτούτο Casey Eye στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον και το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, μελέτησαν 113 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ραγοειδίτιδα και σκλήρυνση κατά πλάκας.

Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των ασθενών διαγνώστηκαν και με τις δύο παθήσεις, εντός μίας περιόδου 5 ετών. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι:

  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκε πριν από ραγοειδίτιδα στο 29% των περιπτώσεων.
  • Και οι δύο καταστάσεις διαγνώστηκαν ταυτόχρονα στο 15% των περιπτώσεων.
  • Η σκλήρυνση κατά πλάκας διαγνώστηκε μετά τη ραγοειδίτιδα στο 56% των περιπτώσεων.

«Τόσο η σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και η ραγοειδίτιδα είναι αυτοάνοσες ασθένειες. Που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μάχεται τους δικούς του ιστούς», δήλωσε ο οφθαλμίατρος Raj Maturi.

Ο οφθαλμίατρός θα σας ρωτήσει σχετικά για τη γενικότερη υγεία σας, εάν παρουσιάσετε ραγοειδίτιδα και θα ακολουθήσετε εξειδικευμένες νευρολογικές εξετάσεις. Ειδικοί οφθαλμίατροι, γνωστοί ως νευρο-οφθαλμίατροι, μπορούν επίσης να αξιολογήσουν την κατάστασή.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org