Πώς να εντοπίσετε και να αποτρέψετε τον καταρράκτη

καταρράκτης

Εάν η όρασή σας έχει αρχίσει να γίνεται θολή, μπορεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από καταρράκτη. Συνήθως συναντάται σε ενήλικες, 60 ετών και άνω. Εάν έχετε αναπτύξει αυτήν την πάθηση, ένα από τα συμπτώματα περιλαμβάνει τη θόλωση του φυσικού φακού. Συνήθως, όλα φαίνονται σαν να βλέπετε μέσα από ένα παγωμένο παράθυρο. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη δυσκολία στο να συνεχίσετε τη μέρα σας ή να κάνετε κανονικές καθημερινές εργασίες.

Από την εμφάνιση ερεθισμού κατά την ανάγνωση, την εργασία ή την οδήγηση, ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία και να απαιτήσει άμεση ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να επισκεφτείτε το πλησιέστερο κέντρο οφθαλμικής φροντίδας για περαιτέρω διαβούλευση. Τώρα, μπορεί να μην το προσέξετε στην αρχή. Ο καταρράκτης συνήθως αναπτύσσεται αργά, αλλά μόλις αρχίσει να επηρεάζει την όρασή σας, συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Αρχίζει να αναπτύσσεται όταν συσσωρεύονται συστάδες πρωτεΐνης γύρω από το μάτι, εμποδίζοντας τη μετάδοση μιας καθαρής εικόνας από το μάτι στον αμφιβληστροειδή. Αυτή η θολή όραση που στέλνεται από τον φακό του ματιού μετατρέπεται σε σήματα, τα οποία αποστέλλονται στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο. Περίπου το 50 τοις εκατό των ηλικιωμένων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτήν την πάθηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα του καταρράκτη;

Συνήθως σχηματίζεται αργά και σταδιακά, ο καταρράκτης μπορεί να περάσει απαρατήρητος μέχρι να αρχίσει να εμποδίζει το φως μέσα από τα μάτια σας, σχηματίζοντας έναν θολό δακτύλιο γύρω από οτιδήποτε βλέπετε. Αυτή η θολή περιοχή μπορεί να μεγαλώσει με τον καιρό, επιδεινώνοντας την ποιότητα της όρασης. Η κατάσταση επιδεινώνεται εάν δεν του δοθεί άμεση ιατρική φροντίδα. Η εύρεση προβλημάτων στη διάκριση του χρώματος ή η αλλαγή στο χρώμα είναι σημάδια αυτής της κατάστασης. Όταν δυσκολεύεστε εξαιρετικά να διακρίνετε τις αποχρώσεις του μπλε και του μωβ ή μπορεί να δυσκολεύεστε να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, τότε είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει Καταρράκτη. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Θολή όραση

Αχρωματοψία

Μυωπία

Ευαισθησία των ματιών (Ειδικά από έντονες λάμψεις φωτός)Διπλή όραση

Ακραίος ερεθισμός όταν φοράτε τον φακό

Η ανάγκη για συχνή αλλαγή των γυαλιών ή των φακών σας μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι καταρράκτη. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να συνοδεύονται από συχνούς πονοκεφάλους, ξαφνικές αλλαγές στην όραση ή απότομες λάμψεις φωτός. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο για να σας κάνει αμέσως μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Τι προκαλεί την ανάπτυξη του καταρράκτη

Ο καταρράκτης είναι αρκετά συνηθισμένος να αναπτύσσεται με την ηλικία. Συγκεκριμένα η γήρανση επηρεάζει τον ιστό που υπάρχει στον φακό των ματιών. Όλη η πρωτεΐνη και οι ίνες που συνθέτουν τον φακό αρχίζουν να διασπώνται τελικά με τον καιρό.

Είναι μια φυσική διαδικασία. δεν υπάρχει τίποτα νέο σε αυτό. Αυτή η διάσπαση όλων των πρωτεϊνών και των ινών στο μάτι κάνει την όραση να γίνεται θολή. Εκτός από τη γήρανση, ορισμένες κληρονομικές διαταραχές που σας κάνουν να έχετε αδύναμη όραση από τα πρώτα στάδια της παιδικής σας ηλικίας μπορεί επίσης να αυξήσουν τους κινδύνους.

Εάν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στα μάτια ή έχετε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, μπορείτε εύκολα να αναπτύξετε αυτή την ασθένεια με την πάροδο του χρόνου. Η υπερβολική χρήση φαρμάκων ή στεροειδών μπορεί επίσης να ενθαρρύνει αυτήν την κατάσταση. Ανεξάρτητα από την αιτία, η έγκαιρη ανίχνευση και η άμεση ιατρική φροντίδα μπορούν να σας σώσουν από την απώλεια της όρασής σας.

Πώς Σχηματίζεται;

Ο φακός του ματιού σας είναι τοποθετημένος πίσω από την ίριδά σας, η οποία είναι υπεύθυνη για την εστίαση στο φως που περνά από το μάτι σας στον αμφιβληστροειδή, παράγοντας ευκρινείς εικόνες. Αυτή η φωτεινή μεμβράνη εδώ λειτουργεί περισσότερο σαν φιλμ σε κάμερα. Αλλά καθώς μεγαλώνεις, όπως και οτιδήποτε άλλο, αυτός ο φακός αρχίζει να γερνάει επίσης. Με τον καιρό ο φακός του ματιού σας μπορεί να γίνει εύκαμπτος, παχύτερος και λιγότερο διαφανής.

Μόλις αναπτυχθεί ο καταρράκτης, η θόλωση γίνεται πιο πυκνή από ποτέ. Αυτή η θόλωση εμποδίζει τελικά το φως που περνά μέσα από τον φακό σας, δημιουργώντας προβλήματα στον αμφιβληστροειδή να σχηματίσει μια ευκρινή, καθαρή εικόνα γύρω από τον αμφιβληστροειδή σας, η οποία οδηγεί σε θολή όραση. Μπορεί να αναπτυχθεί και στα δύο μάτια αλλά με διαφορετικό ρυθμό. Το ένα μάτι μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από το άλλο, προκαλώντας σημαντική διαφορά στην όραση.

Τύποι καταρράκτη

Δεν υπάρχει ένας μοναδικός τύπος καταρράκτη. Παρακάτω δίνονται μερικοί από τους τύπους στους οποίους μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας.

1. Πυρηνικός καταρράκτης

Σε έναν πυρηνικό καταρράκτη, ο φακός σας μπορεί να αναπτύξει ένα πυκνό κίτρινο χρώμα. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό εξελίσσεται αργά, μπορεί ο κιτρινωπός φακός του ματιού σας να γίνει καφέ. Αυτό μπορεί περαιτέρω να οδηγήσει σε δυσκολία στη διάκριση μεταξύ διαφορετικών αποχρώσεων, προκαλώντας αχρωματοψία και ερεθισμό των ματιών.

2. Φλοιώδης καταρράκτης

Ένας φλοιώδης καταρράκτης μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικός από έναν πυρηνικό καταρράκτη. Σχηματίζοντας μια λευκή λωρίδα στο εξωτερικό άκρο του φλοιού του φακού, αυτή η σφηνοειδής αδιαφάνεια επεκτείνεται υπερωριακά και διακόπτει τη ροή του φωτός από το κέντρο του φακού, με αποτέλεσμα την κακοσχηματισμένη όραση που είναι θολή.

3. Συγγενής Καταρράκτης

Ο συγγενής καταρράκτης, όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι κληρονομικός και μπορεί να εμφανιστεί σε μερικούς ανθρώπους από την παιδική ηλικία. Συχνά συνδέονται με λοίμωξη, οφθαλμικές παθήσεις ή γονίδια, αυτοί οι καταρράκτες δεν αναπτύσσονται φυσικά. Έχετε γεννηθεί με αυτούς ή μπορεί να το αντιμετωπίσετε ως παρενέργεια κάποιας επέμβασης στα μάτια που μπορεί να είχατε στο παρελθόν. Συγγενής καταρράκτης μπορεί επίσης να σχηματιστεί λόγω ορισμένων καταστάσεων όπως η μυοτονική δυστροφία, η γαλακτοζαιμία ή η ερυθρά.

4. Οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης.

Αυτό το είδος καταρράκτη επηρεάζει κυρίως το πίσω μέρος του φακού του ματιού. Το πίσω μέρος του φακού βρίσκεται ακριβώς στη διαδρομή του φωτός. Ένας οπίσθιος υποκαψικός καταρράκτης οδηγεί σε θολή όραση κατά την ανάγνωση ή μπορεί να επηρεάσει βαθιά τη νυχτερινή σας όραση. Μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο καταρράκτη που έχουμε αναφέρει.

Πρόληψη

Εάν εμφανίσετε κάποια από τα συμπτώματα καταρράκτη στα μάτια που αναφέρονται παραπάνω, καλό είναι να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ένα αξιόπιστο κέντρο οφθαλμικής φροντίδας. Επιπλέον, εάν υποφέρετε από προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά ένα πρόγραμμα διατροφής όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο σύμβουλος υγείας σας. Ομοίως, το να ακολουθείτε ένα καλό πρόγραμμα διατροφής, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, που προσδοκεί στη διατήρηση της συνολικής υγείας των ματιών σας.

Συμπέρασμα

Συνιστάται πάντα να προγραμματίζετε τακτικές εξετάσεις με τους ειδικούς οφθαλμολογικής φροντίδας, ακόμα κι αν έχετε υγιή όραση. Οι οφθαλμίατροι σας μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σοβαρών οφθαλμικών ασθενειών όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και άλλες σοβαρές παθήσεις σε πρώιμο στάδιο. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε, θα περάσετε από μια οφθαλμολογική κλινική. φροντίστε να προγραμματίσετε ένα ραντεβού.

Πηγή : jacksondavenport.com