Καστανοπράσινα μάτια: Τι καθορίζει το χρώμα τους;

καστανοπράσινα μάτια

Τα καστανοπράσινα μάτια αποτελούν ένα μυστήριο. Για αρχή, οι άνθρωποι περιγράφουν αυτό το όμορφο χρώμα ματιών με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αν και οι πιο διαδεδομένη ονομασία του είναι καστανοπράσινο ή χρυσαφένιο, κάποιοι λένε ότι μοιάζει με φουντουκί.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο δύσκολο να περιγράψουμε τα  καστανοπράσινα  μάτια είναι ότι η ίδια η απόχρωση φαίνεται να αλλάζει. Πράγματι, ανάλογα με το τι φοράτε και τον τύπο του φωτισμού που βρίσκεστε.

Επίσης, αν και φαίνεται να περιέχουν αποχρώσεις πράσινου, κεχριμπαριού ακόμα και μπλε, αυτές οι χρωματικές χρωστικές δεν υπάρχουν στο ανθρώπινο μάτι.

Από πού λοιπόν προέρχεται αυτό το εκπληκτικό χρώμα;

Πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών;

Οι περισσότεροι από εμάς διδαχθήκαμε στο μάθημα των Φυσικών Επιστημών του Λυκείου ότι κληρονομούμε το χρώμα των ματιών μας από τους γονείς μας και ότι το καφέ χρώμα των ματιών είναι κυρίαρχο και το μπλε είναι υπολειπόμενο. Ειδικότερα, αυτό θα σήμαινε ότι δύο γονείς με μπλε μάτια δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδί με καστανά μάτια επειδή κανένας από τους γονείς δεν φέρει την κυρίαρχη μορφή του γονιδίου για τα καστανά μάτια.

Αλλά αποδεικνύεται ότι η ιστορία είναι πιο περίπλοκη από αυτό.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι έως και 16 γονίδια (όχι μόνο ένα ή δύο) μπορεί να επηρεάσουν το χρώμα των ματιών. Γεγονός που καθιστά την πρόβλεψη του χρώματος των ματιών πολύ πιο δύσκολη.

Λόγω των παραλλαγών στην αλληλεπίδραση και την έκφραση πολλαπλών γονιδίων, είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα ποιο χρώμα θα έχουν τα μάτια ενός παιδιού με βάση το χρώμα των ματιών των γονιών του.

Για παράδειγμα, τώρα γνωρίζουμε ότι είναι δυνατόν δύο γονείς γαλανομάτηδες να αποκτήσουν ένα παιδί με καστανοπράσινα μάτια. Με αποτέλεσμα το παλιό μοντέλο κληρονομικότητας του χρώματος των ματιών να το θεωρούσε αδύνατο.

Επίσης, το χρώμα των ματιών μπορεί να αλλάξει δραματικά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Πολλά μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια και στη συνέχεια αναπτύσσουν καστανά, πράσινα ή καστανοπράσινα μάτια στην παιδική ηλικία.

Αυτό το φαινόμενο έχει ελάχιστη σχέση με τη γενετική, αλλά βοηθά στην εξήγηση από πού προέρχονται τα καστανοπράσινα μάτια.

Τι προκαλεί τα καστανοπράσινα μάτια;

Η χρωματισμένη δομή μέσα στο μάτι που περιβάλλει την κόρη και δίνει στα μάτια το χρώμα τους ονομάζεται ίριδα. Η χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των ματιών ονομάζεται μελανίνη, η οποία επηρεάζει επίσης το χρώμα του δέρματος.

Ο λόγος που πολλά ανοιχτόχρωμα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια είναι ότι δεν έχουν όλη την ποσότητα μελανίνης που υπάρχει στις ίριδες τους κατά τη γέννηση. Τα πρώτα χρόνια της ζωής, μπορεί να συσσωρευτεί περισσότερη μελανίνη στην ίριδα, με αποτέλεσμα τα μπλε μάτια να γίνονται πράσινα, φουντουκί ή καστανά.

Τα μωρά των οποίων τα μάτια γίνονται από μπλε σε καφέ αναπτύσσουν σημαντικές ποσότητες μελανίνης. Όσοι καταλήγουν με πράσινα μάτια ή καστανοπράσινα μάτια αναπτύσσονται λίγο λιγότερο. Ωστόσο,τα μωρά αφροαμερικανικής, ισπανικής και ασιατικής εθνότητας γεννιούνται συνήθως με σκούρα μάτια που παραμένουν καστανά σε όλη τη ζωή. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα άτομα έχουν φυσικά περισσότερη μελανίνη στα μάτια και το δέρμα τους.

Απορρόφηση και σκέδαση φωτός

Δεν υπάρχουν μπλε, πράσινες ή φουντουκί χρωστικές στο μάτι. Τα μάτια έχουν απλώς διαφορετικές ποσότητες μελανίνης, η οποία είναι μια σκούρα καφέ χρωστική ουσία.

Πώς λοιπόν μια σκούρα καφέ χρωστική ουσία μπορεί να δημιουργήσει τις υπόλοιπες αποχρώσεις του ματιού; Αυτό είναι δυνατό λόγω δύο διαδικασιών:

Η μελανίνη στην ίριδα απορροφά διαφορετικά μήκη κύματος φωτός που εισέρχεται στο μάτι.

Το φως διασκορπίζεται και αντανακλάται από την ίριδα, και ορισμένα μήκη κύματος (χρώματα) διασκορπίζονται πιο εύκολα από άλλα.

Τα μάτια με υψηλές συγκεντρώσεις μελανίνης απορροφούν περισσότερο φως που εισέρχεται στο μάτι, επομένως λιγότερο διασκορπίζεται και αντανακλάται πίσω από την ίριδα. Το αποτέλεσμα είναι ένα καφέ χρώμα ματιών.

Σε μάτια με χαμηλότερες συγκεντρώσεις μελανίνης, απορροφάτε λιγότερο φως και περισσότερο διασκορπίζεται και αντανακλάται από την ίριδα.

Δεδομένου ότι οι ακτίνες φωτός με μικρότερα μήκη κύματος (μπλε και πράσινο φως) διασκορπίζονται πιο εύκολα από τις ακτίνες φωτός με μεγαλύτερα μήκη κύματος (κόκκινο φως), τα μάτια με λιγότερη απορροφητική μελανίνη φαίνονται πράσινα ή φουντουκιά και τα μάτια με χαμηλές συγκεντρώσεις μελανίνης φαίνονται μπλε.

Επίσης, η κατανομή της μελανίνης μπορεί να ποικίλλει σε διάφορα μέρη της ίριδας, με αποτέλεσμα τα φουντουκιά μάτια να φαίνονται ανοιχτό καφέ κοντά στην κόρη και πιο πράσινα στην περιφέρεια της ίριδας.

Τα καστανοπράσινα μάτια είναι έργο τέχνης!

Το χρώμα των φουντουκιών ματιών είναι τόσο περίπλοκο όσο και υπέροχο, καθώς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθορίζονται από πολλούς παράγοντες:

Η ποσότητα και η κατανομή της μελανίνης στην ίριδα.

Πώς η σκέδαση του φωτός από τα μόρια της ίριδας και της χρωστικής επηρεάζει το χρώμα.

Πώς η αντίληψη του χρώματος των ματιών επηρεάζεται από τον φωτισμό και το χρώμα των ρούχων μας και του περιβάλλοντός μας.

Ακριβώς όπως χρειάζονται πολλές πινελιές από το πινέλο του καλλιτέχνη για να παραχθεί ένα αριστούργημα, τα φουντουκιά μάτια περιλαμβάνουν τη δυναμική πολλών στοιχείων για να δημιουργήσουν το μοναδικό έργο τέχνης που αναπαρίσταται σε κάθε φουντουκιά μάτι. Εάν φοράτε γυαλιά, σκεφτείτε φακούς με αντιανακλαστική επίστρωση για να εξαλείψετε τις αντανακλάσεις που αποσπούν την προσοχή στα γυαλιά σας. Επίσης, θα επιτρέψετε στους άλλους να δουν την ομορφιά του φουντουκιού χρώματος των ματιών σας.

Αλλάξτε το χρώμα των ματιών σας με καστανοπράσινους φακούς επαφής

Εάν τα μάτια σας δεν είναι φυσικά καστανοπράσινα, αλλά πάντα τα θέλατε, μπορείτε να πετύχετε την επιθυμία σας με έγχρωμους φακούς επαφής.

Δεν θα αλλάξουν πραγματικά το χρώμα των ματιών σας, φυσικά, μόνο την εμφάνισή του.

Οι έγχρωμοι φακοί επαφής είναι διαθέσιμοι σε πολλά χρώματα, επομένως μπορείτε να επιλέξετε από ένα φάσμα που περιλαμβάνει κάθε απόχρωση από ανοιχτό φουντουκί έως σκούρο.

Αλλά δεν είναι απλώς θέμα επιλογής ενός χρώματος φακού που σας αρέσει. το φυσικό χρώμα των ματιών σας παίζει ρόλο στον καθορισμό των φακών που θα φαίνονται καλύτερα.

Εάν έχετε πολύ ανοιχτόχρωμα μάτια, οι χρωματικοί φακοί με μια “ενισχυτική απόχρωση” μπορεί να είναι μια καλή επιλογή. Αυτοί οι φακοί έχουν ένα ημιδιαφανές χρώμα που αφήνει μέρος του φυσικού σας χρώματος να φαίνεται – για να κάνετε τα ανοιχτόχρωμα γαλάζια μάτια σας πιο βαθύ μπλε, για παράδειγμα.

Εάν τα μάτια σας είναι αρκετά ανοιχτά, μπορείτε να πετύχετε το φουντουκί χρώμα ματιών που θέλετε με μια βελτιωτική απόχρωση.

Πιο συγκεκριμένα, θα χρειαστείτε φακούς με αδιαφανή απόχρωση για να πετύχετε ένα φουντουκί χρώμα ματιών. Αυτοί οι φακοί έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν το φυσικό χρώμα των ματιών σας με το χρώμα που επιθυμείτε. Επιπλέον, λειτουργούν καλά εάν έχετε σκούρα καστανά μάτια και θέλετε να τους δώσετε μια πιο ανοιχτή εμφάνιση.

Ένας επαγγελματίας περιποίησης ματιών μπορεί να σας δείξει διάφορα χρώματα και να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Θυμηθείτε, οι φακοί επαφής΄΄hazel΄΄απαιτούν ανάλογη συνταγογράφηση. Έτσι, εάν δεν φοράτε ήδη επαφές, θα χρειαστείτε μια οφθαλμολογική εξέταση και μια συνταγή πριν τα πάρετε. Ακόμη και στο ενδεχόμενο να έχετε τέλεια όραση χωρίς διορθωτικούς φακούς πάλι χρειάζεται ειδική συνταγή.

Διάσημοι με καστανοπράσινα μάτια

Ακολουθεί μια λίστα με γνωστές διασημότητες που έχουν μάτια ανάλογης απόχρωσης:

  1. Κέλυ Κλάρκσον

2. Μπρουκ Σιλντς

3. Kristen Stewart

4. Μπεν Άφλεκ

5. Τζένη Μόλεν

6. Ολίβια Μουν

7. Jason Statham

99 Jason Statham ideas | jason statham, statham, jason

8. Τάιρα Μπανκς

9. Τζέρεμι Ρένερ

10. Ντιάννα Αγρόν

11. Στηβ Καρέλ

12. Ντέιβιντ Μπέκαμ

13. Χάιντι Κλουμ

14. Jada Pinkett-Smith

15. Τζέσικα Μπιλ

16. Τζέισον Μπέιτμαν

17. Ντέμι Μουρ

18. Rebel Wilson

19. Αντζελίνα Τζολί

Πηγή : allaboutvision.com