Αποχρώσεις ματιών: Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό σας;

baby-eye-color

Καστανά μάτια, γαλάζια μάτια, μαύρα μάτια, πράσινα μάτια, γκρίζα μάτια και μοβ μάτια…Υπάρχουν τόσες υπέροχες αποχρώσεις ματιών εκεί έξω και λατρεύουμε κάθε μια από αυτές! Ξέρετε όμως πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών σας; Με τη βοήθεια της επιστήμης! Ο παρακάτω οδηγός θα σας καθοδηγήσει σε αυτό το πολύ μυστηριώδες αλλά συναρπαστικό θέμα και θα σας δείξει πώς μπορείτε ακόμη και να προβλέψετε το χρώμα των ματιών του μωρού σας.

Πώς καθορίζεται το χρώμα των ματιών σας;

Το χρώμα των ματιών σας είναι ένα χαρακτηριστικό που καθορίζεται από την ποσότητα μελανίνης και τον τύπο της χρωστικής στην ίριδά σας, μια λεπτή μεμβράνη που μπορεί να ποικίλλει σε απόχρωση από μπλε έως καφέ. Η ίριδα βρίσκεται πίσω από τον κερατοειδή και μπροστά από τον φακό και περιβάλλει την κόρη.

Η μελανίνη είναι μια βιολογική χρωστική ουσία που «κατασκευάζεται» από ειδικά κύτταρα του δέρματος που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Δεν ρυθμίζει μόνο το χρώμα των ματιών σας αλλά και το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών σας. Το χρώμα των ματιών, καθώς και το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, καθορίζονται από μια σειρά πληροφοριών που είναι αποθηκευμένες στα γονίδια ενός ατόμου. Ο δικός μας προσωπικός «μυστικός κωδικός», αν θέλετε. Ειδικά στα χρώματα των ματιών, υπάρχουν πολλά γονίδια που λειτουργούν.

Πώς τα γονίδια και η μελανίνη επηρεάζουν το χρώμα των ματιών σας;

Οι αποχρώσεις των ματιών σας, όπως μόλις αναφέραμε, καθορίζεται σύμφωνα με τις πληροφορίες που φέρουν αυτά τα γονίδια. Με αποτέλεσμα να καθορίζει την ποσότητα και την κατανομή της περιεκτικότητας σε μελανίνη στο σώμα σας. Ως εκ τούτου, για να το θέσω εν συντομία, τα γονίδια που σχετίζονται με το χρώμα των ματιών «καθοδηγούν» την παραγωγή, τη μεταφορά και τη συγκέντρωση μελανίνης στην ίριδα.

Όσο περισσότερη μελανίνη υπάρχει στα μάτια σας, τόσο πιο σκούρο είναι το χρώμα των ματιών σας. Στα μπλε μάτια, η μελανίνη κατανέμεται στο πιο εσωτερικό μέρος, ενώ στα σκούρα μάτια βρίσκεται στο πιο εξωτερικό μέρος. Στα πράσινα μάτια, η μελανίνη βρίσκεται σε μικρές ποσότητες και στα δύο μέρη της ίριδας.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατό να υπάρχει διαφορετικό χρώμα σε κάθε μάτι. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ετεροχρωμία.

Τι χρώμα μάτια θα έχει το μωρό μου;

Τα καστανά μάτια είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό, γι’ αυτό το 79% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει καστανά μάτια. Περίπου το 8-10% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν μπλε μάτια. Και τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, το πράσινο είναι το πιο σπάνιο χρώμα, με ένα μικρό 2%. Επομένως, μιλώντας γενικά, ένα άτομο με μπλε μάτια έχει συνήθως δύο γονείς με μπλε μάτια και δύο γονείς με μπλε μάτια συνήθως δεν έχουν παιδί με καστανά μάτια.

Το χρώμα των ματιών κληρονομείται;

Συχνά το χρώμα των ματιών ενός μωρού μπορεί να προβλεφθεί με βάση τα χρώματα των ματιών των γονέων και άλλων συγγενών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μπορεί να εμφανιστούν γενετικές παραλλαγές και να οδηγήσουν σε απροσδόκητο χρώμα των ματιών στο νεογέννητο. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες συνήθιζαν να πιστεύουν ότι το χρώμα των ματιών καθοριζόταν από ένα μόνο γονίδιο και ότι αυτό το χαρακτηριστικό μπορούσε να ακολουθήσει ένα απλό μοτίβο κληρονομικότητας.

Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι οι γονείς που και οι δύο είχαν μπλε μάτια δεν μπορούσαν να έχουν ένα παιδί με καστανά μάτια. Ωστόσο, πιο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν πώς αυτό το μοντέλο ήταν πολύ απλοϊκό. Αν και είναι ασυνήθιστο, οι γονείς με μπλε μάτια μπορούν στην πραγματικότητα να έχουν παιδιά με καστανά μάτια. Η κληρονομικότητα του χρώματος των ματιών είναι πιο περίπλοκη από ό,τι υποψιαζόταν αρχικά, επειδή εμπλέκονται πολλά γονίδια.

Μπορεί το χρώμα των ματιών να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου;

Αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η απάντηση είναι ναι. Παραδόξως, μια σειρά από απλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το καθημερινό χρώμα των ματιών μας:

  • Φωτεινότητα περιβάλλοντος και έκθεση στον ήλιο: σίγουρα η πιο κοινή αιτία. Καθώς μετακινούμαστε από ένα ηλιόλουστο μέρος σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, η κόρη μας –σαν μια φωτογραφική μηχανή– θα συρρικνωθεί ή θα διασταλεί για να προσαρμοστεί στο φως. Σε φωτεινότερα περιβάλλοντα, και ειδικά κάτω από φυσικό φως, μπορούμε να εκτιμήσουμε περισσότερες αποχρώσεις στις ίριδες μας. Όταν η κόρη διαστέλλεται τα μάτια φαίνονται επίσης πιο σκούρα επειδή μόνο ένα μικρό μέρος της ίριδας είναι ορατό. Αυτός είναι ο λόγος που τα καστανοπράσινα μάτια μπορεί μερικές φορές να φαίνονται πράσινα και τα ανοιχτά μπλε μάτια μπορεί να φαίνονται γκρίζα. Όμως, ενώ μια βόλτα στον ήλιο μπορεί να κάνει τα μάτια μας πιο φωτεινά, η συχνότερη ηλιοθεραπεία ενεργοποιεί μια πιο γενναιόδωρη παραγωγή μελανίνης (χρησιμοποιώντας την ίδια διαδικασία που μας κάνει να μαυρίζουμε), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σκούρα μάτια. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε ότι οι ακτίνες UV είναι επικίνδυνες για τα μάτια μας. Γι’ αυτό συνιστούμε να φοράτε πάντα ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου υψηλής ποιότητας.
  • Ηλικία: είναι γνωστό ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με μπλε μάτια και ότι αυτό το χρώμα μπορεί να αλλάξει αργότερα. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη γέννηση η παραγωγή μελανίνης έχει μόλις αρχίσει και επομένως το σώμα του μωρού περιέχει χαμηλότερη συγκέντρωση μελανίνης. Κατά κανόνα, το χρώμα των ματιών εμφανίζεται στην ηλικία των τριών ετών. Σε μεγαλύτερη ηλικία, όμως, τα μάτια μπορεί να γίνουν πιο ανοιχτά, όπως και τα μαλλιά ασπρίζουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή μελανίνης μειώνεται με τη γήρανση.

Μπορεί το χρώμα των ματιών να αλλάξει με την καλή διάθεση και μια ισορροπημένη διατροφή ;

  • Διάθεση: ενθουσιασμός, θυμός, ευτυχία… με πιστή στο παλιό ρητό τα μάτια είναι ένα παράθυρο στην ψυχή. Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματά μας έχουν τη δύναμη να συστέλλουν ή να διαστέλλουν τις κόρες μας. Έχει παρατηρηθεί ότι το χρώμα των ματιών φαίνεται πιο ζωντανό όταν νιώθουμε χαρά και πιο σκούρο όταν είμαστε θυμωμένοι.
  • Διατροφικές συνήθειες: το κρέας, τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν επίσης να σκουρύνουν ή να φωτίσουν το φυσικό χρώμα των ματιών σας. Για παράδειγμα, τροφές όπως το σπανάκι και το βιολογικό μέλι μπορούν να φωτίσουν την ίριδά σας και να την κάνουν να φαίνεται πιο φωτεινή. Το χαμομήλι και το ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, μπορούν να κάνουν τα μάτια σας να φαίνονται πιο μουντά. Αν και όλες αυτές οι υπερτροφές είναι σίγουρα καλές για εσάς, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την ικανότητά τους να αλλάζουν μόνιμα το χρώμα των ματιών σας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μια ισορροπημένη διατροφή θα κάνει τα μάτια σου πιο υγιή και άρα πιο λαμπερά. Αντίθετα, εάν το σώμα σας πάσχει από κάποια ασθένεια, αυτό μπορεί επίσης να αλλάξει την εμφάνιση των ματιών σας.
  • Τραυματισμοί: οι τραυματισμοί μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα των ματιών σας. Το τραύμα, για παράδειγμα, μπορεί να χτυπήσει τη μελανίνη στο μάτι και να προκαλέσει μερική αλλαγή χρώματος.

Πηγή: lentiamo.com