Παιδικά παιχνίδια και ο κίνδυνος τραυματισμού στα μάτια

παιχνίδια

Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν τα παιχνίδια; Και ποιος γονιός ή παππούς δεν απολαμβάνει να χαρίζει ένα διασκεδαστικό δώρο στα μικρά αγαπημένα του πρόσωπα;

Ωστόσο, παρότι ορισμένα παιχνίδια που φαίνονται πραγματικά διασκεδαστικά μπορεί να εγκυμονούν σοβαρό κίνδυνο τραυματισμών στα μάτια – συμπεριλαμβανομένων σοβαρών τραυματισμών που μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια της όρασης.

Τα παιχνίδια προκαλούν χιλιάδες τραυματισμούς στους οφθαλμούς των παιδιών κάθε χρόνο

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, περισσότερα από 1/4 εκατομμύριο παιδιά επισκέφθηκαν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της χώρας το 2017 λόγω τραυματισμών που σχετίζονται με παιχνίδια.

Το 2020, σχεδόν 150.000 παιδιά κάτω των 14 ετών επισκέφθηκαν τα επείγοντα περιστατικά των ΗΠΑ λόγω τραυματισμών που σχετίζονται με παιχνίδια, σύμφωνα με εκτίμηση της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς ήταν τραυματισμοί «κεφαλιού και προσώπου», που περιλαμβάνουν τραύμα στα μάτια και την περιοχή γύρω από τα μάτια. Οι ίδιοι τραυματισμοί αντιπροσώπευαν πάνω από το 65% των συνολικών τραυματισμών σε παιδιά κάτω των 4 ετών.

Παρότι όλα αυτά είναι ήδη γνωστά, οι γονείς παραβλέπουν να αγοράζουν παιχνίδια που εγγυόνται την ασφάλεια των παιδιών τους,

Οι διαδικτυακές έρευνες που διεξήγαγε το AllAboutVision αποκάλυψαν ότι:

  • Όταν οι γονείς επιλέγουν παιχνίδια για τα παιδιά τους, το 41% ​​των γονέων είπε ότι «σπάνια» ή «ποτέ» εξετάζουν την ασφάλεια των ματιών τους.
  • Όταν ρωτήθηκαν αν κάποιο από τα παιχνίδια των παιδιών τους θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό στα μάτια, το 54% των γονέων απάντησε «σίγουρα» και το 22% απάντησε «πιθανόν».

Οι συνήθεις τραυματισμοί των ματιών που προκαλούνται από ατυχίες με παιχνίδια μπορεί να κυμαίνονται από μια μικρή γρατσουνιά στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού (που ονομάζεται απόξεση του κερατοειδούς) έως πολύ σοβαρούς, απειλητικούς για την όραση τραυματισμούς, όπως έλκη κερατοειδούς, τραυματισμός καταρράκτη, αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού και αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Τα «χειρότερα» παιχνίδια για το 2021

Το World Against Toys Causing Harm (W.A.T.C.H.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε για να προστατεύει τα παιδιά από παιχνίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σωματική βλάβη. Στην αρχή της εορταστικής περιόδου, κάθε χρόνο, η ομάδα δημοσιεύει μια λίστα ‘’Top 10’’ με τα «χειρότερα» παιχνίδια της χρονιάς, όσον αφορά την ασφάλεια.

Οι λίστες μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις αγοράς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μέχρι να κυκλοφορήσει η επόμενη λίστα υποψηφίων λίγο πριν την Ημέρα των Ευχαριστιών 2022.

Για το 2021 περιλαμβάνονται δύο παιχνίδια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμούς στα μάτια στα παιδιά:

Nerf Hyper Rush-40 Blaster

Ο κατασκευαστής, Hasbro, διαφημίζει ότι το Hyper Rush-40 Blaster μπορεί να πυροβολήσει πυρομαχικά Nerf με «εξαιρετική ταχύτητα». Αυτό μπορεί να ακούγεται συναρπαστικό για τα παιδιά, αλλά είναι κόκκινη σημαία για πιθανούς τραυματισμούς στα μάτια.

Το Hasbro περιλαμβάνει μια προειδοποίηση να μην στοχεύετε το παιχνίδι στα μάτια ή το πρόσωπο. Περιλαμβάνουν επίσης ένα ζευγάρι πλαστικά γυαλιά οράσεως, αλλά το κάλυμμα ολόκληρου του προσώπου που απεικονίζεται στο κουτί πωλείται χωριστά.

Αν και η Hasbro έχει θέση ως σύσταση ηλικίας “14+” για το προϊόν, εναπόκειται στους γονείς να ακολουθήσουν αυτές τις οδηγίες και να βεβαιωθούν ότι τα πρόσωπα και τα μάτια των παιδιών τους προστατεύονται.

Snake Eyes G.I. Joe Origins Ninja Strike Sickles

Δεν είναι δύσκολο να δούμε πώς ένα παιχνίδι με σχήμα δρεπάνι (κυρτή λεπίδα) θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα για την ασφάλεια των ματιών. Οι λεπίδες του παιχνιδιού είναι κατασκευασμένες από πλαστικό, ωστόσο το W.A.T.C.H. προειδοποιεί ότι μια ισχυρή πρόσκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει “τραυματισμούς στο πρόσωπο’’

Αυτό το παιχνίδι συνοδεύεται από μια προειδοποίηση: ‘’μην το κουνάτε και μην τρυπάτε ανθρώπους ή ζώα”. Η Hasbro το συνιστά μόνο για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω.

Άλλοι υποψήφιοι, όπως το “Learn To Play Drum” του Hape International, έχουν χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε τραυματισμούς στα μάτια. Στην περίπτωση του τυμπάνου, η W.A.T.C.H. επικεντρώνεται στον κίνδυνο πνιγμού που παρουσιάζουν το «άκαμπτο» ζεύγος τυμπάνων 5,5 ιντσών. Ωστόσο, τα μπαστούνια μπορεί επίσης να αποτελούν κίνδυνο για τα μάτια των παιδιών.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των υποψηφίων επικίνδυνων παιχνιδιών στο toysafety.org.

Άλλα παιχνίδια με υψηλό κίνδυνο τραυματισμού στα μάτια

Ακολουθεί μια λίστα με έξι είδη παιχνιδιών που μπορεί να θέλετε να διαγράψετε από τη λίστα σας, όταν σκέφτεστε να αγοράσετε δώρα για μικρά παιδιά. Κάθε ένα ενέχει υψηλό δυνητικό κίνδυνο για τραυματισμούς στα μάτια, ειδικά εάν χρησιμοποιείται από μικρά παιδιά χωρίς επίβλεψη και καθοδήγηση από ενήλικα:

  1. Όπλα που εκτοξεύουν οποιονδήποτε τύπο βλήματος. Περιλαμβάνονται όπλα παιχνιδιών που πετούν ελαφριά βελάκια. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτά τα μαλακά βλήματα ενέχουν μικρό ή καθόλου κίνδυνο. Ωστόσο, τα όπλα παιχνιδιών αυτού του τύπου μπορούν να πυροβολήσουν μέχρι αποστάσεις 75 ποδιών και τα βελάκια κινούνται με ταχύτητες αρκετά υψηλές ώστε να μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό στα μάτια, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κοντινή απόσταση και σε εσωτερικούς χώρους .
  2. Εκτοξευτές μπαλονιών νερού και πιστόλια νερού. Τα μπαλόνια νερού μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό αμβλύ τραύμα στο μάτι. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Ακόμη και τα όπλα-παιχνίδια που εκτοξεύουν νερό μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στα μάτια, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται σε κοντινή απόσταση.
  3. Παιχνιδάκια ψαρέματος. Το άκρο ενός κονταριού ή τα αντικείμενα που είναι στερεωμένα στην άκρη της πετονιάς μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο μάτι.
  4. Ραβδιά παιχνιδιών, ξίφη, σπαθιά ή όπλα με ξιφολόγχες. Δε χρειάζεται πραγματικά να εξηγήσουμε γιατί είναι κακή ιδέα, σωστά;
  5. Αεροζόλ. Οι χημικές ουσίες σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό των ματιών, καθώς και χημική επιπεφυκίτιδα. Όταν χρησιμοποιείται σε κοντινή απόσταση, μπορεί επίσης να προκαλέσει τριβή του κερατοειδούς που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές μολύνσεις των ματιών.
  6. Δείκτες λέιζερ και φωτεινοί φακοί. Αν και τεχνικά δεν είναι παιχνίδια, πολλά παιδιά αγαπούν να παίζουν μ’ αυτά. Οι φορητοί δείκτες λέιζερ, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται για επαγγελματικές παρουσιάσεις, δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από παιδιά, καθώς η ένταση του φωτός αυτών των συσκευών είναι αρκετή για να προκαλέσει μόνιμη απώλεια όρασης. Ακόμη και οι φακοί LED υψηλής ισχύος μπορεί να είναι επικίνδυνοι, επειδή μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, θέτοντας τα παιδιά σε κίνδυνο πτώσης ή άλλου ατυχήματος.

Πώς να επιλέξετε παιχνίδια φιλικά προς τα μάτια για τα μικρά παιδιά;

Όταν αγοράζετε παιχνίδια για τα εγγόνια ή τα παιδιά άλλων συγγενών ή φίλων, συζητήστε πρώτα με τους γονείς του παιδιού. Συζητήστε τυχόν παιχνίδια που σκέφτεστε να αγοράσετε ώστε να βεβαιωθείτε ότι οι γονείς του παιδιού είναι εντάξει με τον τύπο του παιχνιδιού που σκέφτεστε.

Επίσης, είναι συνήθως καλύτερο να ψωνίζετε παιδικά παιχνίδια σε ένα κατάστημα και όχι στο διαδίκτυο, ώστε να μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού από κοντά για να σας βοηθήσει να αποφασίσετε εάν είναι αρκετά ασφαλές για ένα μικρό παιδί.

Παρόλο που η συσκευασία των παιχνιδιών συνήθως περιλαμβάνει μια συνιστώμενη ηλικιακή σειρά παιδιών για τα οποία σχεδιάστηκε το παιχνίδι, έχετε υπόψη σας ότι αυτές είναι μόνο γενικές οδηγίες. Ένα παιχνίδι που μπορεί να είναι κατάλληλο για ένα παιδί μπορεί να μην είναι ασφαλές για ένα άλλο παιδί της ίδιας ηλικίας, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας και την προσωπικότητά του.

Στην πραγματικότητα, οι ηλικίες στις ετικέτες των παιχνιδιών συχνά αψηφούν την κοινή λογική. Στο διαδίκτυο, ένα μυτερό σπαθί χαρακτηρίστηκε ως κατάλληλο για παιδιά 3 ετών!

Επίσης, να έχετε κατά νου όταν αγοράζετε παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά ότι μπορεί να έχουν μικρότερα αδέρφια που θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα παιχνίδια. Είναι πιθανό ένα νέο παιχνίδι να μην καταλήξει στα χέρια του παιδιού για το οποίο το αγοράσατε.

Πηγή:
allaboutvision.com