Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας και η χρήση γυαλιών ηλίου

ηλιακή ακτινοβολία

Η ηλιακή ακτινοβολία ειδικά το καλοκαίρι μπορεί να αποβεί καταστροφική για τα μάτια μας. Ο ήλιος ευθύνεται μακροπρόθεσμα για πολλές οφθαλμολογικές παθήσεις αλλά και για τη γήρανση των ματιών. Η χρήση γυαλιών ηλίου σε καθημερινή βάση, ειδικά το καλοκαίρι, κρίνεται ως απαραίτητη.

Ποια είναι όμως τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου;

Τα απλά απορροφητικά γυαλιά δεν προστατεύουν από όλα τα είδη ηλιακών ακτινών. Οι φακοί μελανίνης, οι πολωτικοί φακοί και οι Blue Blockers προσφέρουν την υψηλότερη προστασία.

Ποιες είναι οι βλαβερές ακτίνες του ήλιου που κάνουν αναγκαία τη χρήση γυαλιών;

Η ηλιακή ακτινοβολία διακρίνεται σε τρία είδη:

1) Τις υπέρυθρες ακτίνες που ευθύνονται για την αύξηση θερμοκρασίας στα κύτταρα.

2) Τις υπεριώδης ακτίνες που ευθύνονται για παθήσεις των εξωτερικών χιτώνων του ματιού αλλά και του κρυσταλοειδή.

3) Τις ακτίνες υψηλής ενέργειας. Δεν ακούμε συχνά για αυτές, ωστόσο είναι οι πιο επικίνδυνες για τα μάτια μας και προκαλούν μη αναστρέψιμα προβλήματα στους οφθαλμούς.

Οι ακτίνες υψηλής ενέργειας ονομάζονται συχνά υπεριώδης ακτινοβολία ή UV φως. Η υπεριώδης ακτινοβολία σχετίζεται με μια σειρά σοβαρών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του δέρματος. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η ακτίνες UV ευθύνονται και για σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις: πρώιμες ρυτίδες γύρω από τα μάτια, καταρράκτης και εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, είναι λίγες από τις δυσάρεστες επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Λόγω των επιπλοκών που προκαλούν στην υγεία μας, έχουν εφευρεθεί μια σειρά από φακούς που προστατεύουν ενάντια στην UV ακτινοβολία. Οι φακοί αυτοί είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι και αποτελούν τον ιδανικό σύμμαχο για την υγεία των ματιών μας.