Ξενιστής οργανισμός εντοπίστηκε στην περιοχή του ματιού

ξενιστής οργανισμός

Μια γυναίκα από το Όρεγκον άφησε ιστορία ως ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εντοπίστηκε ξενιστής οργανισμός που συμβιώνει στην περιοχή του ματιού.

Η Μπέκλεϋ, 28 ετών, άρχισε να εμφανίζει ξαφνικά ερυθρότητα, πρήξιμο και πόνο στα μάτια της. Καθώς δεν είχε εμφανίσει ποτέ ανάλογα συμπτώματα, ακολούθησε μία πλήρης οφθαλμολογική εξέταση. Αυτό που εντοπίστηκε, για πρώτη φορά, ήταν ένας μικρός, άσπρος ξενιστής οργανισμός στο μάτι της.

Η Μπέκλεϋ εργαζόταν σε μια βάρκα στην Αλάσκα εκείνη την εποχή. Όπως είπε στο CNN, «Ημουν απλώς σοκαρισμένη. Έτρεξα στο δωμάτιο του συνεργάτη μου Άλισον» και είπα «Σε χρειάζομαι για να δεις κάτι! Μόλις έβγαλα ένα σκουλήκι από το μάτι μου!»

Οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον στο Πόρτλαντ εξέτασαν την Μπέκλεϋ, όταν επέστρεψε από την Αλάσκα. Έστειλαν αρκετά από τα δείγματα στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ για αναγνώριση. Όταν οι εμπειρογνώμονες συνειδητοποίησαν ότι ήταν Thelazia gulosa, ένα είδος οργανισμού που έχει εντοπιστεί μόνο στα βοοειδή, όλοι έμειναν έκπληκτοι. Ερευνητές από το CDC δημοσίευσαν πρόσφατα ένα έγγραφο σχετικά με την υπόθεση.

Η Μπέκλεϋ έχει αναρρώσει πλήρως από την εμπειρία. Στο τέλος, αφαίρεσε 14 μικρά σκουλήκια από τα μάτια της. Δεν απαιτείται ούτε συνιστάται άλλη θεραπεία. Είναι καλύτερο να αφαιρεθούν ενώ ήταν ζωντανά παρά να τα σκοτωθούν με φάρμακα, σύμφωνα με τους γιατρούς στο Όρεγκον.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι είχε μολυνθεί ενώ βρισκόταν σε περιοχή όπου υπάρχουν πολλά βοοειδή. Τα σκουλήκια μεταδίδονται από μύγες που τρέφονται κοντά στα μάτια των βοοειδών και άλλων ζώων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τους ξενιστές των ματιών;

Αυτό το είδος οργανισμού είναι απίθανο να μολύνει τους ανθρώπους. Ωστόσο, παρόμοιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναφέρθηκαν επίσης διάφορα περιστατικά στην Ασία και την Ευρώπη. Παρόλα αυτά είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.

Η σωστή και τακτική υγιεινή είναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών.

Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε τα μάτια σας. Ειδικά αν έχετε ακουμπήσει ζώα ή φυτά.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org