Στεάτιο

στεάτιο
Τί είναι το στεάτιο;

Το στεάτιο είναι κιτρινωπή εναπόθεση λίπους και πρωτεϊνών στον επιπεφυκότα, (τον άσπρο χιτώνα του ματιού), κοντά στο όριο του με τον κερατοειδή. Εμφανίζεται συνήθως ως μια κιτρινωπή κηλίδα ή ένα λευκό εξόγκωμα στο άσπρο τμήμα του ματιού. Μπορεί να εμφανιστεί τόσο από τη ρινική όσο και από την κροταφική πλευρά. Ωστόσο, η συνηθέστερη εκδήλωση της πάθησης συμβαίνει προς την πλευρά της μύτης.

Αιτίες

Πρόκειται για αλλοιώσεις αρκετά συνηθισμένες, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Εμφανίζονται μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή χρόνιο ερεθισμό από τον αέρα και τη σκόνη.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα, συνήθως είναι ήπια. Αν το στεάτιο ερεθιστεί, προκαλεί αίσθηση ξένου σώματος. Στις περιπτώσεις που προκληθεί φλεγμονή λόγω ήλιου, σκόνης, ατμού ή ξηρασίας, έχουμε έντονο κοκκίνισμα.

Τί περιλαμβάνει η θεραπεία

Στις περισσότερες των περιπτώσεων δε χρειάζεται θεραπεία, καθώς, όπως αναφέρθηκε, τα συμπτώματα είναι ήπια. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η δακρυική στιβάδα στην περιοχή του στεατίου είναι ιδιαίτερα ασταθής. Λόγω αυτού, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί η περιοδική χρήση ενός κολλυρίου τεχνητών δακρύων ως λιπαντικό.

Πολύ σπάνια τα στεάτια μπορεί να δημιουργήσουν δυσανεξία στους υδρόφιλους μαλακούς φακούς επαφής. Λόγω της διάτασης των αγγείων του επιπεφυκότα το μάτι φαίνεται κόκκινο και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για αντιαισθητική εμφάνιση. Αν το στεάτιο προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα, τότε δύναται να αφεραιθεί με χειρουργική επέμβαση. Όμως, η επέμβαση σε αυτήν την περιοχή θα αφήσει κάποιο σημάδι, το οποίο μπορεί να είναι το ίδιο ανιαισθητικό με το στεάτιο.

Σε κάθε περίπτωση, επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο, ώστε να προβεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις και έλεγχο. Εκείνος είναι ο πλέον ειδικός ώστε να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη θεραπεία με βάση την δική σας κλινική εικόνα.