Ποια είναι η σχέση μεταξύ γλαυκώματος και κακού ύπνου;

Μελέτη που έγινε στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποκάλυψε πως γλαύκωμα και κακός ύπνος, συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν περισσότεροι από 6.700 άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετώ,.

Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια του οπτικού νεύρου. Βλάβη σε αυτό το σημείο – το οποίο είναι υπεύθυνο για την αποστολή σημάτων από το μάτι στον εγκέφαλο, ώστε να μπορείτε να δείτε – συχνά γίνεται απαρατήρητο, έως ότου μια εξέταση των ματιών αποκαλύψει τη νευρική βλάβη και τη σχετική απώλεια όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή 2005-2008. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν ασθενείς με γλαύκωμα. Συμμετείχαν επίσης και ασθενείς με ενδείξεις βλάβης του οπτικού νεύρου και απώλεια όρασης σε ορισμένα τμήματα του οπτικού τους πεδίου. Οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν χρησιμοποιώντας φωτογραφία fundus για να δουν το οπτικό νεύρο και αυτοματοποιημένες δοκιμές οπτικού πεδίου για να ελέγξουν περιοχές με απώλεια όρασης.

Ευρήματα έρευνας

Οι ερωτηθέντες ανέφεραν τις εμπειρίες τους σύμφωνα με τα ακόλουθα:

  • Χρόνος διάρκειας του ύπνου.
  • Δυσκολίες στον ύπνο.
  • Διαταραχές ύπνου (ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας).
  • Διαγνωσμένες διαταραχές ύπνου, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου της άπνοιας στον ύπνο (ΣΑΥ).
  • Χρήση φαρμάκων ύπνου.
  • Προβλήματα με υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε πως γλαύκωμα και κακός ύπνος σχετίζονται άμεσα. Μεταξύ των ευρημάτων:

  • Τα άτομα που κοιμόντουσαν για 10 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν βλάβη στο οπτικό τους νεύρο που σχετίζεται με το γλαύκωμα από εκείνα που κοιμόντουσαν 7 ώρες.
  • Τα άτομα που αποκοιμήθηκαν σε 9 λεπτά ή λιγότερο, ή εκείνα που χρειάστηκαν 30 λεπτά ή περισσότερο για να κοιμηθούν, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από γλαύκωμα από εκείνα που χρειάστηκαν 10-29 λεπτά για να κοιμηθούν.
  • Οι πιθανότητες ελλιπούς όρασης ήταν τρεις φορές υψηλότερες μεταξύ των ατόμων που είχαν 3 ή λιγότερες και 10 ή περισσότερες ώρες ύπνου, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν 7 ώρες τη νύχτα.
  • Οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι είχαν πρόβλημα μνήμης λόγω της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν απώλειες στην όραση από εκείνους που δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται υπνηλία και, συνεπώς, δεν παρατήρησαν προβλήματα μνήμης.
  • Άτομα που δήλωσαν ότι είχαν δυσκολία να εργάζονται πολλές ώρες ή να δραστηριοποιούνται με διάφορα χόμπι κατά τη διάρκεια της ημέρας, επειδή αισθάνονταν υπνηλία, είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν απώλεια όρασης από ό,τι άτομα που δεν ανέφεραν προβλήματα εργασίας και κανένα αίσθημα υπνηλίας.
Ο καλός ύπνος είναι θεμέλιος λίθος της καλής υγείας.

«Αυτή η μελέτη είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Προσθέτει περαιτέρω πληροφορίες σε άλλες έρευνες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ γλαυκώματος και προβλημάτων ύπνου. Θα μπορούσε να υπάρχει συσχέτιση», λέει ο Michael Boland, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

«Γνωρίζαμε ήδη τη σημασία του υγιούς ύπνου και τη σχέστη του με την καλή σωματική υγεία. Με μελέτες όπως αυτή, όμως, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το γλαύκωμα μπορεί να σχετίζεται και με θέματα υγείας του ύπνου», λέει ο Δρ. Boland.

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά σε όλους να επισκέπτονται συχνότερα έναν οφθαλμίατρο για μια τυπική ιατρική εξέταση των ματιών. Και κυρίως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών. Σ’ αυτήν την ηλικία, άλλωστε, εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια οφθαλμικών παθήσεων (όπως το γλαύκωμα). Εμαφνίζονται, επίσης και ποίκιλες αλλαγές στην όραση.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org