5 βήματα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων από τα κουρασμένα μάτια

κουρασμένα μάτια

Πώς δείχνουν άραγε τα κουρασμένα μάτια; Τα κουρασμένα μάτια φαίνονται να είναι αρκετά ταλαιπωρημένα. Μπορεί να είναι είτε πρησμένα, είτε κοκκινισμένα, είτε έντονα ερεθισμένα.

Τι προκαλεί το αίσθημα κούρασης; Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που προκαλούν το φαινόμενο, όπως αλλεργίες, έλλειψη ύπνου, διατροφή αλλά και την πολύωρη ψηφιακή χρήση

Τι μπορείτε να κάνετε για να τα ξεκουράσετε; Πέντε τρόποι για να ανακουφίσετε τα καταπονημένα μάτια σας περιλαμβάνουν τη λήψη διαλειμμάτων κατά τη διάρκεια εργασιών που βασίζονται στην χρήση του Υ/Π, την κατανάλωση περισσότερου νερού, καθώς και τον οφθαλμολογικό έλεγχο των ματιών.

1. Κάντε διαλείμματα από την οθόνη του υπολογιστή

Η υπέρμετρη χρήση της τηλεόρασης, του υπολογιστή, του tablet και του smartphone, δηλαδή η πολύωρη έκθεση στο φως που εκπέμπεται από τις οθόνες αυτές, σχετίζεται με την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων στους οφθαλμούς με σημαντικό αντίκτυπο στην όρασή σας. Για να αποφύγετε, συνεπώς, το αίσθημα των κουρασμένων μάτια, είναι αναγκαίο να αναπαύεστε ανά διαστήματα, ώστε να ξεκουράζετε τα μάτια σας.

Για ένα σύντομο διάλειμμα προτείνουμε τον κανόνα 20-20-20: Για κάθε 20 λεπτά στην οθόνη, εστιάστε την προσοχή σας σε ένα αντικείμενο που απέχει 20 πόδια από εσάς (περίπου 6 μέτρα) για 20 δευτερόλεπτα. Αυτό δίνει στους μικροσκοπικούς μύες του ματιού σας την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν.

Για μεγαλύτερα διαλείμματα σας συνιστούμε να σηκωθείτε και να τεντώσετε τα πόδια, το λαιμό και την πλάτη σας. Ενώ το κάνετε αυτό, δοκιμάστε να κλείσετε τα μάτια σας για να τους δώσετε λίγο χρόνο μακριά από το φως.

2. Αποφύγετε παντός είδους αλλεργιογόνα

Οι αλλεργίες μπορούν επίσης να βλάψουν τα μάτια σας. Πώς; Τα αλλεργιογόνα προκαλούν απελευθέρωση ισταμίνης στο σώμα, γεγονός που προκαλεί διάταση των αιμοφόρων αγγείων. Λόγω αυτού προκαλείται αίσθημα φαγούρας και ερεθισμού στα μάτια και τη μύτη σας. Οι αλλεργίες προκαλούν επίσης πρήξιμο, γεγονός που κάνει τα μάτια σας να φαίνονται πρησμένα και κουρασμένα

Εάν οι αλλεργίες είναι η αιτία των ταλαιπωρημένων ματιών σας, μπορείτε, κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, να χρησιμοποιείστε αντιισταμινικά. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν τα συμπτώματα των αλλεργιών και κάνουν τα μάτια σας να φαίνονται λιγότερο πρησμένα και κουρασμένα.

3. Κρατήστε τα μάτια σας ενυδατωμένα

Τα κουρασμένα μάτια μπορεί να είναι απλά στεγνά και ξηρά. Υπάρχουν μερικά εύκολα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα μάτια σας ενυδατωμένα.

Τα τεχνητά δάκρυα μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και να βοηθήσουν τα μάτια σας να φαίνονται καθαρότερα και φωτεινότερα. Για να μάθετε ποιες οφθαλμικές σταγόνες είναι καλύτερες για εσάς, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επιπλέον, ένας ακόμη καλός τρόπος για να ενυδατώσετε τα μάτια σας είναι να πίνετε άφθονο νερό. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο συχνά οδηγεί σε θαμπά ή κουρασμένα μάτια και δέρμα.

Επομένως, η συνεχής ενυδάτωση είναι πολύ αποτελεσματική τόσο για την υγεία των ματιών σας όσο και για την συνολικότερη υγεία του οργανισμού σας.

4. Απλώστε ζεστές και δροσερές κομπρέσες

Οι κουρασμένοι οφθαλμοί μπορούν συχνά να ανακουφιστούν με ζεστές και δροσερές κομπρέσες επάνω στα μάτια. Αυτή η θεραπεία όχι μόνο θα βελτιώσει την εμφάνιση των ματιών σας αλλά θα σας δώσει και μια ευκαιρία να περιποιηθείτε τον εαυτό σας.

Πώς να τις χρησιμοποιήσετε; Τοποθετήστε ένα ζεστό και βρεγμένο πανί στα μάτια σας για να χαλαρώσετε τους μύες της περιοχής. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε το ζεστό με ένα χλιαρό πανί ώστε αυξήσετε τη ροή του αίματος στα μάτια σας. Αυτό μειώνει το πρήξιμο και κάνει τα μάτια σας να φαίνονται πιο υγιή.

Η πρακτική αυτή είναι μια πολύ άμεση και προσωρινή θεραπεία για την βελτίωση του αισθήματος της κούρασης στα μάτια. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία που προκαλεί το πρόβλημα και ο καλύτερος τρόπος να το επιτύχετε αυτό είναι να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία οφθαλμολόγο.

5. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον βαθμό της μυωπίας

Τα κουρασμένα μάτια μπορεί να είναι το αποτέλεσμα αύξησης του βαθμού μυωπίας. Εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από τον τελευταίο έλεγχο που πραγματοποιήσατε, είναι καιρός να κλείσετε ένα νέο ραντεβού.

Η όρασή σας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Οι φακοί που αγοράσατε πριν μερικά χρόνια μπορεί σήμερα να αποτελούν την κύρια αιτία καταπόνησης των ματιών. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές της δυναμικής της όρασης.

Τα κουρασμένα μάτια μπορεί να είναι επίσης σημάδι ότι χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής.

Οι ειδικοί οφθαλμολόγοι και οπτικοί συνιστούν να πραγματοποιούνται οφθαλμολογικές εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά ανά δύο χρόνια. Στην περίπτωση που υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα απαιτείται συχνότερος κι εντατικότερος έλεγχος.

Πηγή
allaboutvision.com