Πολυεστιακοί φακοί επαφής για άτομα με πρεσβυωπία

πολυεστιακοί φακοί επαφής

Είστε πάνω από 40 και αντιμετωπίζετε προβλήματα πρεβυωπίας; Εάν ναι, ίσως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πολυεστιακοί φακοί επαφής έχουν σχεδιαστεί ακριβώς για τις ανάγκες σας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι άνω των 40 προτιμούν τους φακούς επαφής στην καθημερινότητά τους.

Δυστυχώς, η πρεσβυωπία, που εμφανίζεται λίγο μετά τα 40, καθιστά δύσκολη την εστίαση σε κοντινά αντικείμενα. Τα γυαλιά οράσεως ήταν η μόνη διαθέσιμη επιλογή που είχαν τα άτομα που αντιμετώπιζαν τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας. Ακόμη κι ανάμεσα στους χρήστες των φακών επαφής, τα γυαλιά για την αντιμετώπιση της πρεσβυωπίας ήταν απαραίτητα. Συχνά φοριόντουσαν πάνω από τους φακούς επαφής, οι οποίοι χρησίμευαν για άλλα διαθλαστικά προβλήματα.

Σήμερα, ωστόσο, διατίθενται διάφορες επιλογές πολυεστιακών φακών επαφής. Λόγω αυτού έχει εξαλειφθεί τελείως η ανάγκη να χρησιμοποιούνται γυαλιά οράσεως απ’ όσους δεν το επιθυμούν. Οι πολυεστιακοί φακοί προσφέρουν την ικανότητα να διακρίνεται καθαρά σ’ όλες της αποστάσεις, είτε τις κοντινές είτε τις μακρινές.

Μερικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής έχουν διπλοεστιακό σχεδιασμό με δύο ξεχωριστές δυνάμεις φακών· Μία για τη μακρινή και μία για την κοντινή όραση. Άλλοι έχουν πολυεστιακό σχεδιασμό, με σταδιακή αλλαγή στην ισχύ του φακού για φυσική οπτική μετάβαση από το κοντινό στο μακρινό οπτικό πεδίο.

Για την αντιμετώπιση της πρεβυωπίας, οι πολυεστιακοί φακοί διατίθενται σε διαφορετικά υλικά που παρέχουν διαφορετικές ιδιότητες

Οι πολυεστιακοί φακοί διατίθενται τόσο σε μαλακά όσο και σε άκαμπτα αεροδιαπερατά υλικά (RGP ή GP). Έχουν σχεδιαστεί για καθημερινή ή παρατεταμένη (ολονύκτια) χρήση. Αντίθετα, οι μαλακοί πολυεστιακοί φακοί μπορούν να φορεθούν άνετα για βραχυπρόθεσμες περιόδους. Επομένως, είναι ιδανικοί για τα Σαββατοκύριακα κι άλλες περιστάσεις.

Για μεγαλύτερη ευκολία, οι καθημερινοί μαλακοί πολυεστιακοί φακοί σας επιτρέπουν να απορρίπτετε τους φακούς στο τέλος μιας ημέρας, ώστε να μην ταλαιπωρήστε με προβλήματα που αφορούν την φροντίδα των φακών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολυεστιακοί φακοί επαφής GP παρέχουν πιο ευκρινή όραση από τις μαλακούς πολυεστιακούς φακούς. Ωστόσο, λόγω της άκαμπτης φύσης τους, οι πολυεστιακοί φακοί GP απαιτούν κάποια περίοδο προσαρμογής. Είναι πιο άνετοι όταν τους φοράτε για κάποιο παρατεταμένο διάστημα, ώστε τους συνηθίσετε.

Οι υβριδικοί πολυεστιακοί φακοί είναι μια άλλη επιλογή για την βελτιστοποίηση της όρασης σε όλες τις αποστάσεις.. Αυτοί οι φακοί παρέχουν τη διαύγεια των αεροδιαπερατών φακών σε συνδυασμό με την άνεση και την εύκολη προσαρμογή των μαλακών φακών.

Σχέδια πολυεστιακών φακών επαφής

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι πολυεστιακών φακών επαφής: σχέδια «ταυτόχρονης όρασης» και σχέδια «εναλλασσόμενης όρασης».

Σχέδια ταυτόχρονης όρασης

Σε αυτόν τον τύπο πολυεστιακού σχεδιασμού, διαφορετικές ζώνες του φακού ορίζονται για μακρινή και κοντινή (και μερικές φορές ενδιάμεση) όραση. Ανάλογα με το αντικείμενο που βλέπει, ο χρήστης καθορίζει ποιες περιοχές του φακού παρέχουν την πιο ευκρινή όραση.

Υπάρχουν δύο τύποι φακών ταυτόχρονης όρασης:

  • Ομόκεντροι πολυεστιακοί φακοί επαφή: αυτοί οι πολυεστιακοί φακοί έχουν μια κύρια ζώνη θέασης στο κέντρο του φακού, που περιβάλλεται από ομόκεντρους δακτυλίους κοντινής και μακρινής ισχύος. Η κεντρική ζώνη θέασης λειτουργεί συνήθως για την προβολή μακρινών αντικειμένων.
  • Ασφαιρικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής: οι φακοί αυτοί είναι παρόμοιοι με τους ομόκεντρους πολυεστιακούς φακούς, αλλά αντί να έχουν διακριτούς δακτυλίους μακρινής και κοντινής ισχύος που περιβάλλουν το κέντρο του φακού, η ισχύς του πολυεστιακού φακού αλλάζει σταδιακά από μακρινή σε κοντινή (και αντιστρόφως) από το κέντρο προς την περιφέρεια του φακού.

Εναλλασσόμενα πολυεστιακά σχέδια

Οι εναλλασσόμενοι πολυεστιακοί φακοί επαφής έχουν σχέδιο που μοιάζει πολύ με τους διεστιακούς και τους τριεστιακούς φακούς γυαλιών. Αυτοί οι φακοί έχουν μια ζώνη για μακρινή όραση στην άνω και κεντρική ζώνη του φακού, και μια ζώνη για κοντινή όραση στο κάτω μισό του φακού. Η απόσταση και οι ζώνες χωρίζονται από μια ορατή γραμμή στους φακούς.

Οι τμηματικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής είναι κατασκευασμένοι από άκαμπτο αεροδιαπερατό υλικό (GP). Αυτοί οι φακοί έχουν μικρότερη διάμετρο από τους μαλακούς φακούς και στηρίζονται σε ένα στρώμα δακρύων πάνω από το περιθώριο του κάτω βλεφάρου σας. Όταν το βλέμμα σας μετατοπίζεται προς τα κάτω για να διαβάσετε ή να δείτε κοντινά αντικείμενα, ο εναλλασσόμενος πολυεστιακός φακός παραμένει στη θέση του, επιτρέποντάς σας να βλέπετε μέσα από το κατώτατο τμήμα του φακού.

Διατίθενται επίσης εναλλασσόμενοι τριεστιακοί φακοί επαφής GP, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα μικρό τμήμα σε σχήμα κορδέλας για ενδιάμεση όραση μεταξύ των μακρινών και κοντινών αποστάσεων.

Αστιγματισμός

Στο παρελθόν, οι μαλακοί πολυεστιακοί φακοί δεν μπορούσαν να διορθώσουν τον αστιγματισμό. Εάν είχατε αστιγματισμό, η μόνη σας επιλογή στους πολυεστιακούς φακούς επαφής ήταν οι άκαμπτοι αεροδιαπερατοί φακοί.

Σήμερα, οι μαλακοί πολυεστιακοί φακοί μπορούν επίσης να διορθώσουν τον αστιγματισμό χρησιμοποιώντας τορικά σχέδια φακών. Οι φακοί επιτυγχάνουν τη σωστή περιστροφική τοποθέτηση στο μάτι με ζώνες άνισου πάχους στον φακό.

Οι υβριδικοί πολυεστιακοί φακοί επαφής διορθώνουν επίσης τους περισσότερους τύπους αστιγματισμού.

Μονοεστιακοί φακοί

Μέχρι να τοποθετήσετε φακούς επαφής, δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν θα είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε με επιτυχία τους πολυεστιακοούς φακούς επαφής. Εάν οι πολυεστιακοί φακοί δεν είναι άνετοι ή δεν σας παρέχουν επαρκή όραση, η τοποθέτηση μονοεστιακών φακών μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση.

Με την χρήση των μονοεστιακών φακών, το «κυρίαρχο» μάτι διαθέτει φακό για βέλτιστη όραση στις μακρινές αποστάσεις. Αντίθετα, το μη κυρίαρχο μάτι σας διαθέτει φακό αυξημένη όραση στις κοντινές αποστάσεις. Οι δεξιόχειρες τείνουν να έχουν ως κυρίαρχο μάτι το δεξί, ενώ οι αριστερόχειρες το αριστερό μάτι. Ωστόσο, μόνο ένας οφθαλμίατρος μπορεί να σας υποβάλλει σε κλινικά τεστ, ώστε να αποφανθεί για την δική σας περίπτωση.

Ένα πλεονέκτημα με τους μονοεστιακούς φακούς είναι ότι η αντικατάσταση τους είναι λιγότερο δαπανηρή, μειώνοντας τα ετήσια έξοδα των φακών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλύτερα οπτικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση ενός φακού μονής όρασης στο κυρίαρχο μάτι για μακρινή όραση και ενός πολυεστιακού φακού στο άλλο μάτι για ενδιάμεση και κοντινή όραση.

Τι γίνεται αν οι πολυεστιακοί φακοί δεν αποδίδουν όπως αναμένεται;

Εάν οι πολυεστιακοί φακοί επαφής δεν σας παρέχουν επαρκή όραση, μερικές φορές μπορείτε να λάβετε ένα μέρος από τα χρήματά σας πίσω, ανάλογα με τις πολιτικές τις εκάστοτε εταιρείας.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, είναι σημαντικό να περιορίσετε τις προσδοκίες σας. Είναι πιθανό να συνεχίσετε να χρειάζεστε γυαλιά μονής όρασης ή γυαλιά ανάγνωσης για συγκεκριμένες εργασίες, όπως η οδήγηση τη νύχτα.

Ωστόσο, είναι λογικό να αναμένετε ότι η χρήση των πολυεστιακών φακών θα σας προσφέρει επαρκή όραση, χωρίς να χρειάζεστε συμπληρωματικά γυαλιά.

Πηγή:
allaboutvision.com