Παιδικά παιχνίδια και ο κίνδυνος τραυματισμού στα μάτια

παιδικά παιχνίδια

Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προτρέπει τους γονείς να αποφεύγουν να αγοράζουν παιδικά παιχνίδια που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι 226.100 τραυματισμοί που σχετίζονται με τα παιδικά παιχνίδια εισήλθαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομείων των ΗΠΑ το 2018. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν τραυματισμούς στο κεφάλι. Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς συμβαίνουν σε παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών. Είναι σημαντικό να αναλογιστείτε για την ασφάλεια οποιουδήποτε δώρου, ειδικά όταν το δώρο απευθύνεται σ’ ένα παιδί.

Συμβουλές για την επιλογή ασφαλών δώρων
  • Αποφύγετε τα δώρα που περιέχουν προεξέχοντα βλήματα, μικροσκοπικά αποσπώμενα αντικείμενα ή αιχμηρές άκρες.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά παρακολουθούνται κατάλληλα όταν παίζουν με παιχνίδια που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
  • Ελέγξτε τις ετικέτες των προϊόντων λέιζερ για ενδείξεις που αναγράφουν ότι η συσκευή συμμορφώνεται με τους κανόνες για την ένταση του φωτός και της ηλικιακές ομάδες.
  • Εάν το παιδί σας ασχολείται με τον αθλητισμό, χαρίστε του ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά με πολυανθρακικούς φακούς. Επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας για να μάθετε σχετικά με τα ποια προστατευτικά γυαλιά συνιστώνται για το άθλημα του παιδιού σας.
  • Ελέγξτε τις ηλικιακές ενδείξεις στα δώρα και ακολουθήστε τις αναγραφόμενες ενδείξεις.
  • Κρατήστε τα παιχνίδια που αφορούν τα μεγαλύτερα παιδιά μακριά από τα μικρότερα παιδιά, καθώς ενέχει υψηλός κίνδυνος τραυματισμού.

Τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τραυματισμούς. Και ένας σοβαρός τραυματισμός στο μάτι μπορεί να προκαλέσει δια βίου δυσάρεστα αποτελέσματα. Συχνά, αναφερόμενοι τραυματισμοί από παιχνίδια περιλαμβάνουν εκδορές του κερατοειδούς και εμφάνιση υποφήματος. Πιο σοβαρά τραύματα μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, ρήξη του βολβού του ματιού, ακόμη και τύφλωση.

Εάν το παιδί σας τραυματιστεί στα μάτια από ένα παιχνίδι, ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια από έναν οφθαλμίατρο. Εκείνος είναι ο μόνος ειδικός που μπορεί να εκτιμήσει και να ελέγξει την κατάσταση του τραύματος.

ΠΗΓΗ:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org