Εμφυτεύματα IOL: ενδοφθάλμιοι φακοί μετά από επέμβαση καταρράκτη

ενδοφθάλμιοι φακοί

Οι ενδοφθάλμιοι φακοί (ή IOL) είναι μικροσκοπικοί, τεχνητοί φακοί που τοποθετούνται στο μάτι. Αντικαθιστούν τον φυσικό φακό του ματιού που αφαιρείται κατά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.

Ο φακός του αμφιβληστροειδούς κάμπτει (διαθλά) τις ακτίνες φωτός που εισέρχονται στο μάτι, καθιστώντας ικανή την όραση. Για να γίνει αυτό, ο φακός πρέπει να είναι καθαρός.  Ωστόσο, εάν έχετε καταρράκτη, ο φακός σας έχει θολώσει. Τα πράγματα φαίνονται θαμπά ή λιγότερο πολύχρωμα κι η όραση καθίσταται δύσκολη. Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη αφαιρεί τον θολό φακό και τον αντικαθιστά με ένα καθαρό τεχνητό φακό (IOL), βελτιώνοντας σημαντικά την όραση.

Οι ενδοφθάλμιοι φακοί διατίθενται σε διαφορετικές δυνάμεις εστίασης. Ο οφθαλμίατρός θα μετρήσει το μήκος του ματιού και την καμπύλη του κερατοειδούς. Αυτές οι μετρήσεις χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της ισχύος εστίασης των IOL φακών.

Από τι είναι κατασκευασμένα οι IOL φακοί;

Οι περισσότεροι ενδοφθάλμιοι φακοί αποτελούνται από συνθέσεις σιλικόνης, ακρυλικού ή άλλων πλαστικών. Είναι επίσης επικαλυμμένα με ειδικό υλικό για την προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV).

Μονοεστιακοί IOL

Ο πιο κοινός τύπος φακού που χρησιμοποιείται με χειρουργική επέμβαση καταρράκτη ονομάζεται μονοεστιακός. Έχουν την ίδια διαθλαστική δύναμη για όλες τις αποστάσεις. Συνεπώς, τα γυαλιά και οι φακοί επαφής μπορούν να λειτουργήσουν υποβοηθητικά, διορθώνοντας άλλα προβλήματα όρασης.

Πολυεστιακοί IOL

Ορισμένα φακοί έχουν διαφορετικές δυνάμεις εστίασης. Αυτοί καλούνται πολυεστιακοί και προσαρμοστικοί φακοί. Μπορούν να μειώσουν την εξάρτησή από τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, προσφέροντας καθαρή όραση σε κάθε είδους απόσταση. Ο φακός περιλαμβάνει διαφορετικές ζώνες με διαφορετικές επιστρώσεις και λειτουργίες.

Προσαρμοστικοί IOL

Μιμούνται την κίνηση του φυσιολογικού φακού, αυξάνοντας τη δύναμη εστίασης και παρέχοντας καλύτερη όραση σε διαφορετικές αποστάσεις

Τορικοί IOL

Για άτομα με αστιγματισμό, υπάρχει ένας φακός που ονομάζεται τορικός. Ο αστιγματισμός είναι ένα διαθλαστικό σφάλμα που προκαλείται από μια άνιση καμπύλη στον κερατοειδή ή τον φακό. Ο τορικός φακός έχει σχεδιαστεί για να διορθώσει αυτό το διαθλαστικό σφάλμα.

Καθώς προετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, μιλήστε με τον οφθαλμίατρό σας σχετικά με τις ανάγκες και τις προσδοκίες που έχετε για την όρασή σας. Ο ειδικός θα σε εξηγήσει και θα σας προτείνω το πλήθος των επιλογών που έχετε.

Πηγή
American Academy of Ophthalmology/ aao.org