Τρία πράγματα που μπορείτε να μάθετε για την ξηροφθαλμία από την Jennifer Aniston

ξηροφθαλμία

Επηρεάζοντας περίπου 5 εκατομμύρια Αμερικανούς, η ξηροφθαλμία προκαλεί δυσφορία και μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η ανάγνωση κι η παρακολούθηση τηλεόρασης. H ελληνικής καταγωγής ηθοποιός, Jennifer Aniston, αποκάλυψε πρόσφατα ότι υπέφερε για πολλά χρόνια από τη συγκεκριμένη νόσο πριν διαγνωστεί. Τελικά, με μια εξατομικευμένη θεραπεία μπόρεσε να υπερβεί και να θεραπευτεί πλήρως.

Εδώ παρουσιάζονται τρία πράγματα που μπορούμε να μάθουμε γι’ αυτήν την κοινή πάθηση από την εμπειρία της.

Τι είναι η ξηροφθαλμία;

Η ξηροφθαλμία είναι μια πολύπλοκη ασθένεια που έχει πολλές αιτίες που συχνά αλληλεπικαλύπτονται και αλληλεπιδρούν. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα μάτια δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή τη σωστή ποιότητα των δακρύων για να τα διατηρήσουν υγιή, μπορούν να αναπτύξουν ξηροφθαλμία. Ο Aniston παραπονέθηκε για ερεθισμό, φαγούρα και πρήξιμο των ματιών που επιδεινώνονταν μετά την ανάγνωση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τσούξιμο ή κάψιμο των ματιών και δυσφορία όταν φοράτε φακούς επαφής.

Τι προκαλεί την ξηροφθαλμία;

Η ανάπτυξη ξηροφαθλμίας μπορεί να προκληθεί από διάφορους βιολογικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κοινά φάρμακα που μειώνουν την έκκριση δακρύων (π.χ. αντιισταμινικά, ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντικαταθλιπτικά) κι έκθεση σε κακής ποιότητας αέρα. Μερικές φορές, η ξηροφθαλμία πηγαίνει χέρι-χέρι με ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες. Άλλες φορές, οι ασθένειες του αδένα στο βλέφαρο μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξηροφθαλμία;

Αν κι η Aniston υπέφερε από συμπτώματα για χρόνια, τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας μπορούν να αντιμετωπιστούν σχετικά εύκολα. Επειδή η ασθένεια της ξηροφθαλμίας μπορεί να έχει πολλές αιτίες, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Έτσι, ανάλογα με την αιτία της ξηροφθαλμίας, ο οφθαλμίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει διάφορες προσεγγίσεις. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει χρήση τεχνητών δακρυϊκών σταγόνων, συνταγογραφούμενα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρή χειρουργική επέμβαση. Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει στη σωστή θεραπεία.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org