Καθημέρινοί Vs μηνιαίοι φακοί επαφής: ποιοι είναι καλύτεροι;

μηνιαίοι φακοί

Εάν φοράτε φακούς επαφής, ο αριθμός των διαθέσιμων επιλογών μπορεί να είναι τεράστιος. Ωστόσο, η κρισιμότερη ερώτηση είναι η εξής: καθημερινοί ή μηνιαίοι φακοί, και ποια είναι η διαφορά τους;

Το πόσο συχνά αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας, καθημερινά ή μηνιαία, επηρεάζει την αρχική τιμή αγοράς, το σχέδιο και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των φακών, καθώς και το κόστος και την προσπάθεια που απαιτούνται για τη συντήρησή τους.

Μόλις κατανοήσετε καλύτερα πώς λειτουργεί κάθε τύπος φακού, θα είναι εύκολο να αποφασίσετε το εάν οι καθημερινές ή μηνιαίες επαφές ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σας.

Πόσο διαρκούν οι καθημερινοί και μηνιαίοι  φακοί επαφής;

Οι καθημερινοί/ημερήσιοι φακοί επαφής κατασκευάζονται για να χρησιμοποιούνται μία φορά και μετά να πετιούνται. Οι ημερήσιοι είναι πιο λεπτοί από τους επαναχρησιμοποιούμενους φακούς και δεν προορίζονται για αποθήκευση. Επομένως, τους πετάτε αμέσως μόλις τους βγάλετε, είτε τους φορέσατε για μια ολόκληρη μέρα είτε για λίγες ώρες.

Αντίθετα, οι μηνιαίοι φακοί επαφής μπορούν να φοριούνται κάθε μέρα για περίπου 30 ημέρες πριν χρειαστεί να τους αλλάξετε. Οι μηνιαίοι φακοί προορίζονται να φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, να τους βγάζετε το βράδυ και να τους αποθηκεύετε σε διάλυμα φακών, όταν κοιμάστε.

Οι μηνιαίοι φακοί επαφής μπορεί να δίνουν την αίσθηση ότι είναι λίγο πιο χοντροί στα μάτια σας σε σύγκριση με τους καθημερινούς, επειδή είναι κατασκευασμένοι για να διαρκούν περισσότερο.

Είναι οι καθημερινοί ή μηνιαίοι φακοί επαφής ασφαλείς για ολονύκτια χρήση;

Μετά από μια κουραστική μέρα, ίσως είναι πιο βολικό να αφήσετε επάνω σας τους φακούς σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μην το κάνετε αυτό με τους ημερήσιους φακούς σας, διότι αυτοί θα πρέπει να απορριφθούν στο τέλος της ημέρας. Με τους μηνιαίους φακούς, αντίθετα, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί.

Η πρόοδος στην τεχνολογία των φακών επαφής παρατεταμένης χρήσης τους καθιστά ασφαλέστερους για χρήση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης από βακτήρια.

Παρά το γεγονός ότι ο FDA έχει εγκρίνει αρκετούς φακούς επαφής «παρατεταμένης χρήσης» που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, το να χρησιμοποιούνται συνεχώς όταν κοιμάστε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οφθαλμικών λοιμόξεων.

Συνεπώς, το καλύτερο για την υγεία των ματιών σας είναι να αφαιρέσετε τους φακούς σας πριν από τον ύπνο.

Είτε επιλέγετε ημερήσιους είτε μηνιαίους φακούς, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας για πόσο χρόνο συνιστά να φοράτε τους φακούς επαφής σας κάθε μέρα.

Πόσο κοστίζουν οι καθημερινοί και μηνιαίοι φακοί επαφής;

Οι καθημερινοί φακοί μιας χρήσης είναι πιο ακριβοί από τους μηνιαίους. Συνήθως, θα τους βρείτε σε συσκευασίες των 30 (ένα πακέτο για κάθε μάτι) για περίπου 30€ ή σε συσκευασίες των 90 για πάνω από 60€ ή 80€.

Οι πιο εξειδικευμένοι φακοί για αστιγματισμό ή ξηροφθαλμία είναι συνήθως πιο ακριβοί.

Για μία εξαμηνιαία προμήθεια από μηνιαίους φακούς επαφής θα χρειαστείτε λιγότερα λεφτά. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να πληρώσετε για τη συντήρηση, τις θήκες αποθήκευσης κτλπ.

Για παράδειγμα, όταν οι φακοί παρατεταμένης χρήσης λερωθούν ή στεγνώσουν, θα πρέπει να τους καθαρίσετε με διάλυμα φακών επαφής. Ανάλογα με το πόσο διάλυμα φακού χρησιμοποιείτε και πόσο συχνά, μπορεί να αυξηθεί το συνολικό κόστος.

Πώς να φροντίζετε τους καθημερινούς και τους μηνιαίους φακούς επαφής;

Ένα από τα κύρια προνόμια των καθημερινών επαφών είναι ότι απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα ή συντήρηση.

Επειδή χρησιμοποιείτε ένα νέο ζευγάρι κάθε μέρα, γενικά δε χρειάζεται να καθαρίζετε τους φακούς σας.

Δεδομένου ότι οι επαναχρησιμοποιήσιμοι μηνιαίοι φακοί φοριούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι πιο ευαίσθητοι στη συσσώρευση λιπιδίων και πρωτεϊνών στα μάτια σας, που μπορεί να συσσωρευτούν στους φακούς και να προκαλέσουν θολή όραση. Η τακτική φροντίδα με διάλυμα φακών επαφής θα διατηρήσει τους μηνιαίους φακούς σε άριστη κατάσταση.

Καθημερινοί ή μηνιαίοι φακοί επαφής: η ώρα της απόφασης

Ό,τι κι αν αποφασίσετε, υπάρχουν πολλές επιλογές φακών επαφής για καθημερινή και μηνιαία χρήση.

Εάν δοκιμάσετε ένα στιλ φακών επαφής για μερικούς μήνες και διαπιστώσετε ότι δεν λειτουργεί για εσάς, καλέστε τον οφθαλμίατρό σας. Αυτός ή αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε έναν τύπο φακών επαφής που να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες σας.

Πηγή:
allaboutvision.com