Είναι ασφαλές να διατηρήσετε τους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας;

κατά την διάρκεια του ύπνου

Το να κρατάτε του φακούς επαφής όταν κοιμάστε και κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι ασφαλές. Είναι πολύ σημαντικό να βγάζετε τους φακούς επαφής πριν από τον ύπνο, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα τραυματισμού και μόλυνσης των ματιών.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, οι άνθρωποι που κοιμούνται με τους φακούς επαφής έχουν 6,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεγμονή του κερατοειδούς.

Για να προστατεύσετε, λοιπόν, την υγεία των ματιών σας, σας παραθέτουμε έναν οδηγό για τη χρήση των φακών επαφής.

Τι θα συμβεί ένα κοιμηθεί κανείς φακούς επαφής;

Το ένα θα τραυματίσετε τα μάτια σας εξαρτάται από τη διάρκεια του ύπνου αλλά και το είδος των φακών επαφής. Για παράδειγμα, εάν συχνά σας παίρνει ο ύπνος στο λεωφορείο ή κοιμάστε το μεσημέρι με τους φακούς επαφής για 15 – 30 λεπτά, δεν εκθέτετε τον εαυτό σας σε μακροπρόθεσμο κίνδυνο για την υγεία. Ωστόσο, μετά το ξύπνημα μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μάτια σας είναι στεγνά και ξηρά.

Εάν, ωστόσο, αποκοιμηθείτε με τους φακούς επαφής μέσα και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενδέχεται αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού των οφθαλμών. Σε αυτή την περίπτωση, ο τύπος των φακών που φοράτε παίζει καθοριστικό ρόλο για την υγεία των ματιών.

Οι φακοί υδρογέλης σιλικόνης έχουν την ιδιότητα να επιτρέπουν τη μεγαλύτερη ροή προς τον κερατοειδή συγκριτικά με άλλους φακούς. Επομένως, τα μάτια σας μπορεί να μην επηρεαστούν πολύ, εάν χρησιμοποιείται τους εν λόγω φακούς. Ωστόσο, εάν φοράτε άλλου είδους φακό, μπορεί να εμφανίσετε ερυθρότητα, ερεθισμό, ακόμη κάψιμο όταν ξυπνήσετε. Επιπλέον, υπάρχει και ο κίνδυνος να τραυματίσετε σοβαρά τον κερατοειδή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο ύπνος με την χρήση φακών επαφής αυξάνει τον κίνδυνο για οφθαλμικές λοιμώξεις έως και έξι φορές. (NCBI, 2016 – 2018)

Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η κατάσταση στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οφθαλμοί σας λίγο πριν πάτε για ύπνο. Εάν έχετε φορέσει τους φακούς μόνο λίγες ώρες πριν τον ύπνο, ο κίνδυνος ερεθισμού των ματιών είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι αν τους φοράτε όλη μέρα.

Οι φακοί επαφής τείνουν να συσσωρεύουν ρύπους (π.χ. σκόνη), όταν φοριούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν συσσωρευθεί σκόνη στους φακούς, τότε είναι εύκολο να προκληθεί λοίμωξη των οφθαλμών.

Επιπλέον, οι φακοί επαφής που δεν καθαρίζονται τακτικά είναι καλοί αγωγοί πολλών και διαφορετικών μικροβίων. Πολλά απ’ αυτά τα μικρόβια που ενδημούν επάνω στους φακούς είναι υπεύθυνα για διάφορες παθήσεις των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα.

Τι πρέπει να κάνετε εάν έχετε ξεχάσει να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής πριν από τον ύπνο;

Όπως περιγράφεται παραπάνω, το να κρατήσετε τους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να καταστεί πολύ επιβλαβές. Σας συνιστούμε να ακολουθείτε αυτούς τους κανόνες, εάν ποτέ παραβλέψετε να τους αφαιρέσετε:

  • Μην αφαιρείτε τους φακούς επαφής αμέσως μετά το ξύπνημα, ακόμα κι αν αισθάνεστε ενόχληση στα μάτια.
  • Προσπαθήστε να ανοιγοκλείσετε μερικές φορές τα μάτια σας, ώστε να προκαλέσετε την παραγωγή δακρύων. Τα δάκρυα θα υγράνουν τους φακούς και θα τους μαλακώσουν.
  • Εάν δυσκολεύστε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής, χρησιμοποιήστε  οφθαλμικές σταγόνες. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάλυμα φακών επαφής ή καθαρό νερό για να υγράνετε το μάτι.
  • Όταν οι φακοί σας γίνουν αρκετά μαλακοί, αφαιρέσετε τους προσεκτικά.
  • Προσπαθήστε να καθυστερήσετε την θήκη των φακών επαφής, αλλά και να απολυμάνετε τους ίδιους τους φακούς. Εάν έχετε γυαλιά οράσεως, αντικαταστήστε τους φακούς επαφής εκείνη την ημέρα
  • Στην περίπτωση που εξακολουθείτε να αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία λίγες ώρες αργότερα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν οφθαλμίατρο.
  • Εάν αφήνετε συχνά τους φακούς επαφής επάνω στα μάτια όταν κοιμάστε, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο είδος φακού που μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες σας.

Φακοί επαφής υδρογέλης σιλικόνης

Εάν ανήκετε στα άτομα που του αρέσει να διαβάζουν πριν τον ύπνο και συχνά αποκοιμιέστε με ένα βιβλίο επάνω στο κρεβάτι, τότε οι φακοί επαφής παρατεταμένης χρήσης είναι ό,τι χρειάζεστε. Όπως υποδηλώνει και τ’ όνομά τους, οι φακοί επαφής παρατεταμένης χρήσης είναι σχεδιασμένοι για συνεχή χρήση, ακόμα και όταν κοιμάστε. Είναι κατασκευασμένα από ειδικό υλικό υδρογέλης σιλικόνης που τροφοδοτεί τα μάτια με αρκετό οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι φακοί επαφής παρατεταμένης χρήσης διατίθενται για 2 εβδομάδες έως και 1 μήνα. Αφού παρέλθει η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, θα πρέπει να προβείτε στην αντικατάσταση των φακών.

Δεν είστε σίγουροι ποιους φακούς επαφής επιλέξετε; Οι φακοί επαφής «Lenjoy Monthly Day & Night» είναι μια ιδανική επιλογή για όσους εκτιμούν την υψηλή ποιότητα και την άνεση κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα πιο σημαντικά facts για τη χρήση των φακών επαφής

1. Μπορώ να κοιμηθώ με τους φακούς επαφής;

Μπορείτε να κοιμηθείτε με τους φακούς επαφής, αν χρησιμοποιείται ειδικούς φακούς για τέτοια χρήση. Αυτοί οι ειδικοί φακοί παρέχουν στα μάτια σας υγρασία και οξυγόνο και έτσι εμποδίζουν την αφυδάτωση των ματιών.

2. Για πόσο καιρό μπορώ να κρατήσω τους φακούς επαφής κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Ένας σύντομος υπνάκος μιας ώρας δεν κάνει κακό. Ωστόσο, όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ, πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας.

3. Ποιοι δεν πρέπει να κοιμούνται με τους φακούς επαφής;

Εάν υποφέρετε από ευαίσθητα ή ξηρά μάτια, θα πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρείτε τους φακούς επαφής πριν πάτε για ύπνο. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμη και αν οι φακοί που χρησιμοποιείται ενδείκνυνται για τέτοια χρήση. Εάν, ωστόσο, σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να χρησιμοποιείται τους φακούς επαφής και κατά τη διάρκεια του ύπνου, σας συνιστούμε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός οφθαλμίατρου.

4. Τι πρέπει να κάνω εάν οι φακοί έχουν πέσει από το μάτι στη διάρκεια της νύχτας;

Καταρχάς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φακοί δεν μπορούν να γλιστρήσουν στο πίσω μέρος του οφθαλμού. Κάτι τέτοιο είναι ανατομικά αδύνατο. Αν νομίζετε ότι χάσατε τον φακό, πλησιάστε έναν καθρέφτη και κοιτάξτε προσεκτικά τον οφθαλμό σας, μήπως βρίσκετε ακόμα επάνω του, αλλά δεν τον εντοπίζεται. Είναι άλλωστε εύκολο ο φακός να μετακινηθεί προς τα πλάγια τμήματα του οφθαλμού.

5. Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να αφαιρέσω τους φακούς επαφής;

Οπωσδήποτε θα πρέπει να βγάλετε τους φακούς πριν πάτε για ύπνο. Αν, ωστόσο, ξεχάσατε να το κάνετε, τότε αφαιρέστε τους φακούς το επόμενο πρωί. Στη διάρκεια εκείνης της ημέρας, αποφύγετε τους φακούς και χρησιμοποιήστε αποκλειστικά γυαλιά οράσεως.