Γυαλιά οράσεως Blue Light: η χρησιμότητά τους στην υγεία των ματιών

μπλε γυαλιά οράσεως

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα γυαλιά οράσεως Blue Light εμποδίζουν μέρος της μπλε ακτινοβολίας που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές. Τέτοιες συσκευές είναι τα smartphones, υπολογιστές και τηλεοράσεις και, γενικά, κάθε τι ηλεκτρονικό. Φυσικά, οι συσκευές αυτές δεν αποτελούν τις μοναδικές πηγές μπλε ακτινοβολίας. Ο ήλιος στέλνει τεράστιες ποσότητες από τέτοιες ακτίνες, που προκαλούν επιπλοκές στα μάτια μας και αλλοιώνουν την όρασή μας.

Τι είναι τα γυαλιά Blue Light;

Όταν κάτι παράγει φως, διαφορετικά χρώματα δονούνται σε διαφορετικά μήκη κύματος. Το μπλε φως, γνωστό και ως μπλε ακτινοβολία (high-energy visible light HEV), είναι ένας τύπος φωτός με μικρά μήκη κύματος που εκπέμπει υψηλότερη ενέργεια. Αυτά τα κύματα διεισδύουν βαθιά στο μάτι και η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στον αμφιβληστροειδή.

Φυσικά, το τεχνητό μπλε φως είναι πολύ πιο αδύναμο απ’ ό,τι το μπλε φως του ηλίου. Αλλά ο μέσος χρόνος που καταναλώνουμε σε ψηφιακά μέσα, αυξάνεται προοδευτικά τις τελευταίες δεκαετίες.  

Δεν είναι γνωστό εάν το μπλε φως που παράγεται από μια οθόνη είναι ικανό να προκαλέσει από μόνο του κάποια οφθαλμική πάθηση. Ωστόσο, η πολύωρη έκθεση σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση ή την επιδείνωση οφθαλμικών προβλημάτων.

«Ο μέσος χρόνος που καταναλώνουν ενήλικα άτομα μπροστά από μια οθόνη μπορεί να ξεπεράσει τις 11 ώρες ημερησίως. Συνεπώς, τα μάτια μας βρίσκονται διαρκώς σε πολύωρη έκθεση σ’ αυτού του είδους την ακτινοβολία», δήλωσε η Δρ Sheri Rowen, οφθαλμίατρος και μέλος του Eyesafe Vision.

Τα γυαλιά οράσεως Blue Light εμποδίζουν ένα ποσοστό αυτής της ακτινοβολίας με μια ειδική επίστρωση. Μέσω αυτής της επίστρωσης ανακλάται μέρος του μπλε φωτός μακριά από τα μάτια. Το ύψος του ποσοστού που αντανακλάται εξαρτάται από την ποιότητα των γυαλιών που προμηθευτήκατε.

Ορισμένα απ’ αυτά τα γυαλιά έχουν κίτρινη απόχρωση, ενώ άλλα είναι διαφανή. Συνήθως, οι φακοί που είναι πιο κιτρινόχρωμοι τείνουν να φιλτράρουν περισσότερο μπλε φως από τους διαφανείς ομολόγους τους.

Τα πιθανά οφέλη των «Blue Light» φακών

Η εμπειρία και η επαφή μας με τη σύγχρονη τεχνολογία είναι σχετικά νέα. Το ίδιο κι η συνήθεια να ξοδεύουμε αμέτρητες ώρες την ημέρα με τους οφθαλμούς μας στραμμένους σε διάφορες οθόνες.

Δεν είναι πλήρως αποδεδειγμένο το εάν όντως το μπλε φως της οθόνης του υπολογιστή επηρεάζει την υγεία των ματιών μας. Υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν γνωρίζουμε σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μακροχρόνια έκθεση στην ακτινοβολία που εκπέμπεται απ’ τα ψηφιακά μέσα.

Ωστόσο, τα μπλε γυαλιά οράσεως προσφέρουν δύο πιθανά οφέλη: πρώτον, τη μειωμένη καταπόνηση των ματιών και , δεύτερον, τον ποιοτικότερο ύπνο.

«Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τις ψηφιακές μας συσκευές, ειδικά αργά το βράδυ, ζητάμε απ’ τον εγκέφαλό μας να κρατήσει το σώμα μας ξύπνιο. Αυτό μπορεί να μεταβάλλει το φυσιολογικό ρολόι του ύπου, δήλωσε η Caroline Dubreuil, διευθύντρια μάρκετινγκ προϊόντων στο EyeBuyDirect.

«Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση μπλε γυαλιών τρείς έως τέσσερεις ώρες πριν κοιμηθούμε μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερο και πιο ξεκούραστο ύπνο».

Χρειαζόμαστε τα μπλε γυαλιά;

Μπορούμε να σκεφτούμε τη χρησιμότητα αυτών των γυαλιών ως μία κατάσταση δοκιμής και λάθους.

Εάν αισθάνεστε κόπωση στα μάτια ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον βραδινό ύπνο (ειδικά μετά από υπερβολική έκθεση σε μία οθόνη), αξίζει να δοκιμάσετε την εφαρμογή τους.

Είναι πιθανό να μπορέσουν είτε να σας ανακουφίσουν λίγο από την καταπόνηση των ματιών, είτε να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε λίγο πιο εύκολα και καλύτερα. Ωστόσο θα μπορούσαν να μην πετύχουν και τίποτα απ’ όλα αυτά. Μερικοί άνθρωποι υπογράφουν τη χρησιμότητα των συγκεκριμένων φακών και υποστηρίζουν ότι η χρήση τους προφέρει πολλαπλά οφέλη. Άλλοι πάλι δηλώνουν ότι, στο διάστημα που τα χρησιμοποίησαν, δεν παρατηρήθηκε καμία μεταβολή των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.

Εξασκώντας τις καλές συνήθειες για την υγειά των ματιών

Με ή χωρίς τα γυαλιά οράσεως Blue Light, η εξάσκηση φιλικών προς τους οφθαλμούς συνηθειών είναι ένας εγγυημένος τρόπος για τη μείωση της καταπόνησης των ματιών και των επιπτώσεων που προκαλούνται απ’ την υπέρμετρη χρήση ψηφιακών μέσων.

Τα συμπτώματα της ψηφιακής καταπόνησης των ματιών είναι πολλά. Συχνά περιλαμβάνουν τσούξιμο, δακρύρροια, θόλωση, βάρος στα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος, ακόμη και πονοκέφαλος

Ο κανόνας των 20-20-20 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός, απλός στην εφαρμογή κι εύκολος ώστε να εντυπωθεί στην μνήμη. Για κάθε 20 λεπτά που καταναλώνεται σε μια ψηφιακή οθόνη, αφιερώστε 20 δευτερόλεπτα για να κοιτάξετε ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων μακριά.

Τέλος, προσαρμογές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για την όρασή μας. Η τακτική πρακτική του κανόνα 20-20-20 και τα συχνά διαλείμματα απ’ την οθόνη είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ακόμη κι η χρήση της σκοτεινής λειτουργίας του τηλεφώνου μπορεί να αποδειχθεί βοηθητική . Τα οφέλη που θα αποκομίσετε στα μετέπειτα στάδια της ζωής απ’ αυτές τις πρακτικές σας θα είναι σημαντικά αυξημένα.

ΠΗΓΗ:
allaboutvision.com