Προστατευτικά γυαλιά: η συμβολή τους στην προστασία των ματιών

προστατευτικά γυαλιά

Η προστασία των ματιών από τραυματισμούς είναι ένα από τα πιο απλά και σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε καθώς μεγαλώνετε. Διότι είναι ο μόνος τρόπος ώστε να διατηρήσετε υγιή την όρασή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σας. Τα προστατευτικά γυαλιά αποδεικνύονται ιδιαίτερα ωφέλιμα σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Προστατευτικά γυαλιά

Ίσως να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τον τραυματισμό στα μάτια. Ακολουθείτε, ωστόσο, όλα όσα πρέπει να κάνετε προκειμένου να αποφύγετε μερικές από τις πιο συχνές αιτίες στις οποίες οφείλονται το 90% των τραυματισμών που αφορούν την περιοχή των ματιών;

Εάν δεν το κάνετε, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με μια εθνική έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, μόνο το 35% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι φορούν πάντα προστατευτικά γυαλιά όταν εκτελούσαν επισκευές στο σπίτι. Ακόμα λιγότεροι δήλωσαν ότι αξιοποιούσαν τα συγκεκριμένα γυαλιά κατά τη διάρκεια της άθλησης.

Το πέμπτο ετήσιο Eye Injury Snapshot που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας και την Αμερικανική Εταιρεία Οφθαλμικών Τραυμάτων διαπίστωσε ότι:

  • Οι πλειονότητα των ανθρώπων θεωρεί ότι οι οφθαλμικοί τραυματισμοί είναι πιο συνηθισμένοι στους χώρους εργασίας, ιδίως σε εργοστάσια και εργοτάξια. Στην πραγματικότητα όμως, σχεδόν οι μισοί από τους τραυματισμούς συμβαίνουν στο σπίτι κατά τη διάρκεια απλών εργασιών.
  • Επισκευές στο σπίτι, η περιποίηση της αυλής, το καθάρισμα και το μαγείρεμα είναι εργασίες που είναι υπεύθυνες για το 40% των τραυματισμών που συμβαίνουν στα μάτια. Περισσότερο από το 1/3 αυτών των τραυματισμών συμβαίνουν στην κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, το μπάνιο και γενικά στους πιο οικείους χώρους.
  • Περισσότερο από το 40% των τραυματισμών που σημειώνονται ετησίως σχετίζονται με αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
  • Περισσότερο από το 78% των ανθρώπων δε φορούσαν γυαλιά τη στιγμή του τραυματισμού.

Όπως πρέπει να φοράμε γυαλιά ηλίου, προκειμένουν να προστατευτούμε από την ακτινοβολία, έτσι θα πρέπει να φοράμε και προστατευτικά γυαλιά. Αποτελούν τη μοναδική προστασία από τυχαίους τραυματισμούς στην περιοχή των ματιών.

Είτε αθλείστε, είτε παίζετε, είτε εργάζεστε σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά σε όλες τις δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις για να αποφύγετε τραυματισμούς που μπορούν να βλάψουν την όρασή σας.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org