Προκειμένου να αποδειχτεί ότι τα βιονικά μάτια θα βοηθήσουν άτομα με ορισμένους τύπους τύφλωσης να μπορέσουν να βλέπουν, πραγματοποιήθηκε μια ιατρική δοκιμή σε ένα μικρό κοπάδι από πρόβατα. Συγκεκριμένα, καθώς το κοπάδι πάσχιζε από οξεία όρασή, υποβλήθηκαν σε χειρουργείο και τους εμφυτεύτηκαν βιονικά μάτια, πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους.
Ο συγκεκριμένος στόχος της δοκιμής με πρόβατα ήταν να διαπιστωθεί εάν η εν λόγω συσκευή, το Phoenix 99, προκάλεσε ανεπιθύμητες φυσικές αντιδράσεις. Πράγματι, το βιονικό μάτι λέγεται ότι ήταν καλά ανεκτό από τα ζώα. Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει τώρα μια αίτηση για την έναρξη δοκιμών σε ανθρώπους ασθενείς.
Το έργο πραγματοποιείται από μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Πρότζεκτ: Phoenix 99
Ειδικότερα, το Phoenix 99 συνδέεται ασύρματα με μια μικρή κάμερα συνδεδεμένη σε ένα ζευγάρι γυαλιά, διεγείροντας τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του χρήστη. Ο αμφιβληστροειδής είναι το στρώμα των φωτοευαίσθητων κυττάρων στο πίσω μέρος του ματιού που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικά μηνύματα. Στη συνεχεία, στέλνονται στον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου και επεξεργάζονται σε αυτό που βλέπουμε.
Η συσκευή είναι σε θέση να παρακάμψει τα ελαττωματικά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και να «πυροδοτήσει» εκείνα που εξακολουθούν να λειτουργούν.
«Δεν υπήρξαν απροσδόκητες αντιδράσεις από τον ιστό γύρω από τη συσκευή και αναμένουμε ότι θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του για πολλά χρόνια», λέει ο Samuel Eggenberger, βιοϊατρικός μηχανικός στη Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Τουλάχιστον 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από κάποιας μορφής διαταραχή της όρασης. Συνήθως, κυμαίνεται από ήπιο επίπεδο έως ολική τύφλωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Π.Ο.Υ λέει ότι ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού, όσον αφορά την απώλεια παραγωγικότητας, είναι πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως παγκοσμίως.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας : καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας ( μέρος πρώτο)
Η χρήση βιονικών οφθαλμικών συστημάτων για τη θεραπεία της τύφλωσης είναι ένας κλάδος που βρίσκεται ακόμα σε πολύ νηπιακό στάδιο. Αλλά με τις τεχνολογικές εξελίξεις να προχωρούν γρήγορα, εκτιμάτε ότι ο κλάδος θα έχει αξία 426 εκατομμυρίων δολαρίων έως το 2028.
«Οι εξελίξεις στην τεχνολογία επαναπροσδιορίζουν την οφθαλμολογία», λέει η Dr Diane Hilal-Campo, οφθαλμίατρος από το Νιου Τζέρσεϊ. Οι καινοτομίες όχι μόνο έχουν κάνει τη διάγνωση ευκολότερη και ακριβέστερη, αλλά έχουν μεταμορφώσει τη φροντίδα των ασθενών προς το καλύτερο.
Ως παράδειγμα, επισημαίνει βιονικά μάτια που έχουν ήδη τοποθετηθεί σε περισσότερους από 350 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ποιο συγκεκριμένα, το Argus II από την αμερικανική εταιρεία Second Sight.
Αυτό λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο όπως το Phoenix 99 και η αρχική έκδοση τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ασθενή το 2011.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας : καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας ( μέρος δεύτερο)
Η Second Sight συνεχίζει τώρα τις εργασίες για ένα νέο προϊόν που ονομάζεται Orion. Επρόκειτο για ένα εμφύτευμα εγκεφάλου με στόχο να είναι σε θέση να θεραπεύσει σχεδόν όλες τις μορφές βαθιάς τύφλωσης. Το έργο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμες κλινικές φάσεις.
Άλλα συστήματα βιονικών ματιών περιλαμβάνουν τη συσκευή Prima. Η οποία έχει αναπτυχθεί από τη γαλλική εταιρεία Pixium Vision. Ενώ, η Bionic Eye System από μια άλλη αυστραλιανή ομάδα, την Bionic Vision Technologies.
Η Δρ. Hilal-Campo λέει ότι ένα τρέχον πρόβλημα είναι το υψηλό κόστος της τεχνολογίας, που τις καθιστά «προσβάσιμες σε πολύ λίγους ανθρώπους». Το Argus II, για παράδειγμα, κοστίζει περίπου 150.000 δολάρια.
Προσθέτει ότι καθώς η τεχνολογία είναι ακόμα σε πρόωρο στάδιο, τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη τέλεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει αλλάξει τη ζωή των ασθενών που έχουν λάβει τα εμφυτεύματα, λέει η Δρ Hilal. Προς το παρόν, η τεχνολογία είναι περιορισμένη. Επιτρέπει μόνο την αντίληψη του φωτός και των σκιών και σε κάποιο βαθμό, των σχημάτων.
Ωστόσο, είμαι αισιόδοξη ότι τα επόμενα χρόνια, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας θα συνεχίσουν να βρίσκουν νέους τρόπους για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με απώλεια όρασης
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μέλλον ( μέρος πρώτο)
Ο Bhavin Shah, ένας οπτομέτρης με έδρα το Λονδίνο, συμφωνεί ότι τα βιονικά μάτια έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν. Τις συγκρίνει με τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες εφευρέθηκαν το 1975 οπού χρειάστηκαν δεκαετίες προτού γίνουν ευρέως διαθέσιμες.
«Πιστεύω ότι η ποιότητα της τεχνολογίας θα φτάσει σε ένα κατάλληλο πρότυπο όταν προσεγγίσει την όραση ανάλογο ενός υγιές ματιού. Τότε, αυτή η τεχνολογία θα είναι πολύ πιο αποδεκτή», λέει.
Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια ισχυρή ώθηση για τη θεραπεία ή την πρόληψη της τύφλωσης από την πρώτη θέση.
Οι τεχνολογίες που ανιχνεύουν και διαγιγνώσκουν προβλήματα όρασης, εξηγεί, είναι πιθανό να έχουν πολύ ευρύτερο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν [τώρα] πιο προηγμένα, πιο εύχρηστα, πιο αξιόπιστα και αλληλένδετα διαγνωστικά εργαλεία, λέει ο κ. Shah.
“Για παράδειγμα, είμαστε σε θέση να κάνουμε γρήγορα πολλαπλές σαρώσεις διαφορετικών δομών μέσα στο μάτι. Με αποτέλεσμα ,να τις εξετάζουμε με μεγαλύτερη ανάλυση και να τις μοιραζόμαστε γρήγορα με τους συναδέλφους. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επίσης να λαμβάνει αποφάσεις [για αυτό], σε ορισμένες περιπτώσεις πιο γρήγορα, και με μεγαλύτερη αξιοπιστία, από έμπειρους κλινικούς γιατρούς».
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το μέλλον ( μέρος δεύτερο)
Η Dr Karen Squier, Southern College of Optometry, πιστεύει ότι μερικές από τις πιο σημαντικές βελτιώσεις στην τεχνολογία της οφθαλμικής φροντίδας είναι συχνά οι μικρότερες.
Επισημαίνει κάτι όπως οι δυνατότητες προσβασιμότητας ενός Apple iPhone. Αυτές περιλαμβάνουν μια λειτουργία φωνής, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να λάβει ηχητικές περιγραφές για το τι υπάρχει στην οθόνη. Από το ποσοστό της μπαταρίας, μέχρι το ποιος καλεί και την εφαρμογή στην οποία βρίσκεται το δάχτυλό σας.
Επιπλέον, η Δρ Squier υπογραμμίζει την εφαρμογή Seeing AI της Microsoft, η οποία χρησιμοποιεί την κάμερα ενός smartphone. Αναλυτικά, αναγνωρίζει άτομα και αντικείμενα και να τα περιγράφει ηχητικά. Επίσης, ελέγχει τους γραμμωτούς κώδικες και στη συνέχεια περιγράφει ποιο είναι το αντικείμενο ή το διαβάζει το χειρόγραφο δυνατά.
Αυτή είναι πιθανώς η τεχνολογία με την οποία οι άνθρωποι ενθουσιάζονται περισσότερο. Επειδή κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα και χρησιμοποιεί απλώς την κάμερα και το λειτουργικό λογισμικό που είναι ήδη ενσωματωμένο στο τηλέφωνο. Και συνήθως είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους να εξοικειωθούν με αυτή, πρόσθεσε η Δρ Squier.
Μακροπρόθεσμα, πιστεύει ότι ορισμένα από τα κύρια οφέλη των τεχνολογιών οφθαλμικής φροντίδας θα προέλθουν από την ενσωμάτωσή τους σε δημόσιες πολιτικές και συστήματα φιλικά προς την αναπηρία.
Ένα παράδειγμα θα περιλάμβανε τη χρήση τεχνολογίας που θα ειδοποιεί τους επιβάτες με προβλήματα όρασης για τα δρομολόγια των λεωφορείων. Να τους ειδοποιεί όταν ένα λεωφορείο είναι καθ’ οδόν, εξαλείφοντας πιθανά προβλήματα στη στάση του λεωφορείου.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δρ Squier δεν βλέπει πιο εξελιγμένες τεχνολογίες. Συμπεριλαμβανομένων των βιονικών ματιών, να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον καθώς η τεχνολογία προχωρά.
«Νομίζω ότι ακόμη και τα βιονικά μάτια πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει. «Αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα πάει».
Συμπεράσματα :
Συνοψίζοντας, το ενδεχόμενο της άμεσης πρόσβασης στο ευρύ κοινό στα βιονικά ματιά φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Ο χρόνος και η τεχνολογία θα παίξουν καθοριστικό ρολό ισχυρίζονται οι ειδικοί του χώρου. Ωστόσο, όταν η ώρα είναι η σωστή, θα καταλάβουμε ότι θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση της τύφλωσης.