Πώς η μαύρη σοκολάτα βελτιώνει την υγεία και την όρασή μας;

μαύρη σοκολάτα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα, που ονομάζονται φλαβανόλες, είναι ευεργετικά για την καρδιά, τον εγκέφαλο, ακόμη και για τα άτομα με διαβήτη. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί επίσης να οξύνει την όρασή και να ενισχύσει την υγεία των ματιών μας.

Πώς μπορεί η σοκολάτα να βελτιώσει την υγεία των ματιών;

Αποδεικνύεται ότι η φλαβανόλη, που βρίσκεται στο κακό, επιδρά θετικά στα αιμοφόρα αγγεία και βελτιώνει τη ροή και τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα. Λόγο αυτής της αυξημένης διαθεσιμότητας οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στα αιμοφόρα αγγεία του ματιού και του εγκεφάλου, ενισχύεται η όραση.

Πρόσφατες μελέτες συνέκριναν την επίδραση του γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις τύπους οπτικής αντίληψης: την οπτική οξύτητα και την οπτική ευαισθησία αντίθεσης μεγάλου και μικρού γράμματος αμφότερα.

«Η ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης είναι ένας δείκτης της οπτικής λειτουργίας, που υποδηλώνει πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ξεχωρίσει τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα όταν μειώνεται το κοντράστ, δηλαδή η αντίθεση», εξηγεί ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός για να μπορούμε, π.χ., να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν έχει ομίχλη. Την ευαισθησία αντίθεσης μπορούμε να την αξιολογήσουμε στο ιατρείο, με ειδική εξέταση».

47 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας βελτίωσαν την οπτική οξύτητα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

Όπως έγραψαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology· κι οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας (περιείχε 72% στερεά κακάο).

Παρόλο που η αλλαγή στην όραση ήταν μικρή, είναι αναμφίβολο ότι η σοκολάτα επιδρά θετικά στην υγεία μας. Φυσικά, είναι πολύ νωρίς να προτείνεται η σοκολάτα ως φάρμακο για τα μάτια. Ωστόσο, δεδομένου των πολυετών ερευνών γύρω από τις ευεργετικές επιδράσεις της μαύρης σοκολάτας, ενδείκνυται η κατανάλωσή της με μέτρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες δείχνουν ότι τα καλύτερα αποτελέσματα προέρχονται απ’ τη μαύρη σοκολάτα. Απ’ τα μακροστοιχεία της προκύπτει ότι περιέχει ποσοστό 50% και 90% των συνολικών φλαβανολών του κακάου. Αντίθετα, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει μόλις 10% και τείνει να περιέχει αρκετά λιπαρά, κάτι που την καθιστά λιγότερο ωφέλιμη.

Πηγή:
American Academy of Ophthalmology/ aao.org