Θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία των ματιών

Τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία των ματιών

Τα μάτια μας, όπως και κάθε ανθρώπινο όργανο, έχουν κάποιες βασικές διατροφικές ανάγκες για να μπορούν να λειτουργήσούν σωστά,  χωρίς προβλήματα. Ο καταρράκτης, το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, καθώς και η ξηροφθαλμία είναι παθήσεις που σχετίζονται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου.

Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά, τα οποία ενισχύουν την υγεία των ματιών και τα προστατεύουν σημαντικά από τις ανωτέρω παθήσεις. Αυτά τα συστατικά είναι: οι βιταμίνες, τα λιπαρά οξέα, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Βιταμίνη D

Έρευνες δείχνουν, ότι η βιταμίνη D σχετίζεται άμεσα με την υγεία των ματιών. Πηγές από τις οποίες ο άνθρωπος λαμβάνει βιταμίνη D είναι τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια, το αβγό και κυριότερη από όλες φυσικά, ο ήλιος.

Βιταμίνη A

Η βιταμίνη Α ή αλλιώς βιταμίνη της όρασης, επιτρέπει την προσαρμογή του αμφιβληστροειδούς στο ημίφως μέσω της ροψοδίνης, ενός συμπλόκου της ρετινόλης. Οι κύριες πηγές της βιταμίνης Α (ως ρετινόλη), είναι τα ψάρια, ο κρόκος του αυγού, το γάλα και το συκώτι.

Βιταμίνη C

Όντας το πιο διαδεδομένο αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, η βιταμίνη C είναι το βασικό στοιχείο για την προστασία των αγγείων του ματιού. Μπορείς να τη βρεις στα πορτοκάλια, τις φράουλες, τα λεμόνια, τις ντομάτες και τις πιπεριές.

Ψευδάργυρος

Επίσης πολύ σημαντικός είναι και ο ψευδάργυρος. Τον βρίσκουμε κυρίως στα θαλασσινά και στους ξηρούς καρπούς.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα ανωτέρω συστατικά παρότι βοηθάνε στην σωστή λειτουργία των ματιών, δε εξασφαλίζουν από μόνα τους υγιής όραση. Όλοι μας οφείλουμε να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, ελέγχοντας το σωματικό μας βάρος αλλά και υιοθετώντας καθημερινές συνήθειες προστασίας των ματιών.

Σχετικά Άρθρα

Οι απορίες των γονιών σε σχέση με την όραση των παιδιών τους

Ένα θέμα που απασχολεί τους γονείς όταν πλέον τα παιδιά ξεκινάνε να πηγαίνουν σχολείο, είναι η όραση και τα μάτια τους. Γνωρίζοντας…

Διαβάστε Περισσότερα

Ψηφιακές συσκευές και οι επιπτώσεις στα μάτια μας

Εν έτη 2020, όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντάσσουν τη χρήση ψηφιακών συσκευών στην καθημερινότητά τους, ως μέσο διευκόλυνσης αλλά και γιατί πλέον,…

Διαβάστε Περισσότερα

Όραση και οδήγηση

Εν έτει 2020, το αυτοκίνητο αποτελεί την καθημερινή επιλογή πολλών ανθρώπων για την μετακίνηση τους στην πόλη. Η όραση αποτελεί μία από…

Διαβάστε Περισσότερα

Compare listings

Compare